AlgemeenNieuws

Dier en Recht: slagkracht NVWA vergroten

Amsterdam – De slagkracht van de NVWA moet worden vergroot en Nederland moet beter voldoen aan Europese afspraken over dierenwelzijn.

De intensieve veehouderij zou ingrijpend moeten worden hervormd zodat aan de wet wordt voldaan. Ook zou er één officier van justitie moeten komen voor de bewaking van het dierenwelzijn in Nederland.  Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die de Stichtingen Dier en Recht en Varkens in Nood doen aan staatssecretaris Dijksma aan de vooravond van een debat over de toekomst van de NVWA in de Tweede Kamer.

De beide stichtingen hebben een rapport gemaakt over de naleving van de dierenwelzijnswetgeving in 2013 in de veehouderij ofwel de vee-industrie, zoals ze het zelf benoemen. Ze komen daarbij tot de conclusie dat veeboeren zich minstens 2,7 miljard keer niet aan de dierenwelzijnsregels hebben gehouden. Een gebrekkig functionerende NVWA zou een oorzaak zijn.

De onderzoekers komen tot dit hoge aantal overtredingen door de schade aan elk dier als een aparte overtreding te beschouwen. Het rapport wijst op zaken als long- en luchtwegaandoeningen bij varkens als gevolg van een slecht stalklimaat, het vóórkomen van voetzoollaesies en borstblaren bij vleeskuikens als gevolg van de strooiselkwaliteit, slechte drinkwatervoorzieningen waardoor dieren ziek worden en dergelijke. Het rapport stelt verder ook dat Nederland een aantal Europese richtlijnen niet goed heeft geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Het dierenwelzijn moet worden verbeterd door de NVWA meer slagkracht en bevoegdheden te geven.

In een reactie noemt één van de onderzoekers Madelaine Looije de genoemde aantallen overtredingen niet ongeloofwaardig. “Elk dier heeft zijn eigen intrinsieke waarde en verdient een dierwaardige behandeling. Dat staat ook op die manier in de nieuwe Wet Dieren verwoord.”

Beheer
WP Admin