Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:23 jan 2014

Dier en Recht: slagkracht NVWA vergroten

Amsterdam - De slagkracht van de NVWA moet worden vergroot en Nederland moet beter voldoen aan Europese afspraken over dierenwelzijn.

De intensieve veehouderij zou ingrijpend moeten worden hervormd zodat aan de wet wordt voldaan. Ook zou er één officier van justitie moeten komen voor de bewaking van het dierenwelzijn in Nederland.  Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die de Stichtingen Dier en Recht en Varkens in Nood doen aan staatssecretaris Dijksma aan de vooravond van een debat over de toekomst van de NVWA in de Tweede Kamer.

De beide stichtingen hebben een rapport gemaakt over de naleving van de dierenwelzijnswetgeving in 2013 in de veehouderij ofwel de vee-industrie, zoals ze het zelf benoemen. Ze komen daarbij tot de conclusie dat veeboeren zich minstens 2,7 miljard keer niet aan de dierenwelzijnsregels hebben gehouden. Een gebrekkig functionerende NVWA zou een oorzaak zijn.

De onderzoekers komen tot dit hoge aantal overtredingen door de schade aan elk dier als een aparte overtreding te beschouwen. Het rapport wijst op zaken als long- en luchtwegaandoeningen bij varkens als gevolg van een slecht stalklimaat, het vóórkomen van voetzoollaesies en borstblaren bij vleeskuikens als gevolg van de strooiselkwaliteit, slechte drinkwatervoorzieningen waardoor dieren ziek worden en dergelijke. Het rapport stelt verder ook dat Nederland een aantal Europese richtlijnen niet goed heeft geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Het dierenwelzijn moet worden verbeterd door de NVWA meer slagkracht en bevoegdheden te geven.

In een reactie noemt één van de onderzoekers Madelaine Looije de genoemde aantallen overtredingen niet ongeloofwaardig. "Elk dier heeft zijn eigen intrinsieke waarde en verdient een dierwaardige behandeling. Dat staat ook op die manier in de nieuwe Wet Dieren verwoord."

Laatste reacties

 • Almagro

  Tip , kijk voordat u hier reageert even op de webside van V-focus en zoek het artikel van dd 26 nov. 2013, ' Nederlandse dierhouderij biedt inkomen aan 640.000 gezinnen ' Twitter het door, like it of mail het naar al uw contacten. Heeft u daarna nog behoefte om te reageren dan kan dat hier.

 • minasblunders1

  Grappig is dat. Men constateert dat het dierenwelzijn niet goed op orde is en overhandigt dan een rapport hierover aan degenen die zich het meest schuldig maakt aan dierenkwelling, nl: de Nederlandse overheid (meer specifiek: het ministerie van onkunde). Door de volslagen idiote mestwet worden extensieve veehouders gedwongen hun grond uit te mergelen en daardoor hun vee ziek te laten worden door het gebrek aan mineralen. Hoe ernstig is het als een koe letterlijk crepeert door fosforgebrek? Of telt dat niet mee?

 • Jaap39

  Oost vaarders plassen, ook zoiets. Drama.
  Waar is het nuchtere verstand gebleven.

 • gjh

  minasblunder wederom correcte opmerking helemaal mee eens. je zou zeggen lto doet hier iets mee. maar ik denk dat ik het antwoord al weet.
  NIETS NATUURLIJK

 • Gerard Groot Koerkamp

  Geven wij dat soort organisaties niet te veel aandacht.Wij hoeven geen verantwoording af te leggen aan vegetariers ,dat is onze doelgroep niet .De consument is onze markt.Hetzelfde zie je als Marianne Thieme vragen stelt in de Tweede Kamer.5%van de Nederlandse bevolking krijgt vlinders in de maag en die andere 95% moet voor die onzin betalen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.