Home

Nieuws 547 x bekeken

Deense melkveehouderij niet benadeeld wegens vergroening

Kopenhagen - De landbouwsubsidies in Denemarken blijven als volgend jaar de hervorming wordt omgezet gelijk verdeeld over melkveehouderij, varkenshouderij en akkerbouw.

Dat deelt het landbouwministerie in Kopenhagen mee in zijn plannen voor de invulling van het in Brussel opgestelde nieuwe beleid. Bewindsman Dan Jørgensen mikt er tevens op om de milieuinspanningen die de sector nu al levert, te belonen. Dat betekent dat de middelen van de tweede zuil onder meer ook worden uitgekeerd voor de teelt van vanggewassen en spuitvrije randstroken.

Denemarken ontvangt in totaal tegen 950 miljoen euro aan landbouwsubsidies. De tweede zuil moet op basis van de besluitvorming in Brussel 30 procent van de middelen omvatten, Landbouwfederatie LF is met name over de gelijke verdeling tevreden. De vrees was dat vooral de melkveehouderij minder zou krijgen als gevolg van de vergroeningseisen van het nieuwe subsidiebeleid. De melkveehouders kunnen 75 procent van het areaal blijven gebruiken voor de teelt van gras en ander ruwvoer. De andere bedrijfstakken moet meer gaan variëren in het bouwplan.

Wm Verseput

Of registreer je om te kunnen reageren.