Home

Nieuws 602 x bekeken 5 reacties

Coalitie eens: minder gaswinning Groningen

Den Haag - De gaswinning in Groningen wordt volgend jaar verminderd en er komt geld vrij voor compensatie in het gebied dat de afgelopen tijd steeds meer door aardbevingen is getroffen.

Binnen de top van het kabinet is daarover overeenstemming bereikt, die gesteund wordt door de regeringspartijen VVD en PvdA. Bronnen op het Binnenhof bevestigden dat woensdag tegenover persbureau ANP.

Het kabinet spreekt vrijdag op basis van een voorstel van minister Henk Kamp van Economische Zaken over de gaswinning. Die levert elk jaar rond de 12 miljard euro op, dus het dichtdraaien van de gaskraan gaat ten koste van de inkomsten voor de schatkist.

Hoeveel minder gas Kamp volgend jaar uit de Groningse grond wil halen, is nog niet bekend. Ook over de omvang van de compensatie voor Groningen en de Groningers is nog geen duidelijkheid. De top van het kabinet werd het dinsdag op hoofdlijnen eens over de plannen van Kamp en ook de fractievoorzitters van VVD en PvdA zijn erbij betrokken. Kamp zou ook nog vóór een kabinetsbesluit met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan overleggen.

Laatste reacties

 • alco1

  Zonder de baten van de gaswinning kan de schatkist niet, er zouden weer vele miljarden naar het buitenland verdwijnen. Ook zon en windenergie doen daar niets aan omdat collectoren en turbines ook geimporteerd worden. Wel moeten gedupeerden tot de laatste cent schadeloos gesteld worden en daarvoor hebben we genoeg mensen bij huis lopen.

 • jordi 1455

  Er drijft zat bruikbaar gas in de putten van boeren maar dat wordt niet benut omdat oppompen van aardgas goedkoper is en de staat flink wat geld misloopt omdat boeren de leveranciers zijn.

 • Elevage

  eens met alco1
  alle werkeloze bouwers naar Groningen om de mensen daar te helpen met hun huizen en stallen en wat voor n gebouwen dan ook Mes sneijdt aan 2 kanten!

 • agratax2

  alco1. Je vergeet dat Aldel gesloten wordt en dat schelt echt een slok op een borrel als het over energie consumptie gaat.
  Het loopt weer eens tegen de verkiezingen en dus zijn de politicie -lief en aardig- voor de kiezer. Iedere partij wil munt slaan uit het rommelende gaspotje in Groningen. Wees eerlijk een jaar geleden rommelde het ookal, maar toen was het nog te ver voor de stembusgang en daarmee niet interessant om op de agenda te plaatsen of je erg 'druk' over te maken.

 • alco1

  Is Aldel die aluminium fabriek?
  Als dit zo is betekend dat ook weer meer werklozen en (export) en/of zelfvoorziening die dan weer ingekocht moet worden. Kortom zijn de baten van gas des te meer nodig.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.