Home

Nieuws 567 x bekeken

Ciolos wil melk- en fruitprogramma's uitbreiden

Brussel - De Europese Commissie wil het programma voor schoolfruit en schoolmelk vernieuwen.

Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw wil de bestaande programma's voor schoolmelk en schoolfruit samenvoegen, waardoor er één werkwijze ontstaat. Dit moet leiden tot administratieve lastenverlichting. Daarnaast worden de programma's waarin melk, groente en fruit worden uitgedeeld aan schoolkinderen uitgebreid met educatie over voedsel en onderwijs. Zo kunnen scholen een boerderij gaan bezoeken of zelf groente gaan telen in de klas.
Door modernisering en uitbreiding van het programma wil Ciolos twee vliegen in één klap slaan. "In Europa lijdt een op de drie kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar aan obesitas. We willen dit tegen gaan door gezond voedsel te verstrekken en kinderen over gezond voedsel te onderwijzen.  Naast groente, fruit en melk mogen in de nieuwe regeling ook bijvoorbeeld honing, olijfolie en verwerkte producten zoals yoghurt worden verstrekt.

De EU is in 1977 begonnen met het verstrekken van schoolmelk aan kinderen, waarna in 2009 schoolfruit werd geïntroduceerd. Lidstaten mogen zelf besluiten of ze mee doen aan de regeling of niet. In Europa krijgen in totaal meer dan 20 miljoen kinderen schoolmelk en meer dan 8,5 miljoen kinderen schoolfruit. Het budget voor schoolfruit wordt in het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid verhoogd van 99 naar 150 miljoen euro per jaar. Voor schoolmelk geldt een subsidieregeling voor zuivelbedrijven die hieraan mee doen. Dit budget wordt verhoogd van 68 naar 80 miljoen euro per jaar.  In Europa doen alle landen, behalve Griekenland, mee aan het schoolmelkprogramma. In Nederland worden zo'n 100.000 kinderen op 2.500 scholen voorzien van schoolmelk.

Het Europees Parlement en de Europese raad van landbouwministers moet nog een besluit nemen over het voorstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.