Home

Nieuws

Ciolos: meer flexibiliteit en marktdenken in GLB

Londen – De hervormingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) leiden tot een meer marktgericht raamwerk en dus meer ruimte voor diversiteit in de Europese landbouw. Dat heeft Eurocommissaris voor landbouw Dacian Ciolos gezegd tijdens de Oxford Farming Conference, aldus Agra Europe.

De Roemeen benadrukte dat het akkoord over hervormingen dat vorig jaar is beklonken leidt tot een versnelde afschaffing van de productiequota voor melk en suiker, terwijl de rol van de overheid in de markt sterk wordt verkleind. Ciolos zei ook dat directe betalingen nog steeds een cruciale rol zullen spelen voor een stabiel boereninkomen.
De Eurocommissaris zegt te accepteren dat een beperkte koppeling van steungelden aan historische productiecijfers in sommige sectoren standhoudt. De betalingen zijn altijd zo ingericht en de hervormingen, waarin is gekozen voor een gedeeltelijke ontkoppeling, maken het mechanisme volgens Ciolos in elk geval meer inzichtelijk.
Volgens Ciolos is de landbouw in de EU sterk genoeg om het handelsmodel van andere landen niet te hoeven volgen. "De EU heeft een belangrijke rol in het zetten van standaarden en normen als wereldwijde leider." Grote landbouwexporteurs als Nieuw-Zeeland, Brazilië, Canada en de VS zijn meer op de export van bulk gericht en beschuldigen de EU met regelmaat van ongeoorloofde marktbescherming.
Ciolos benadrukte de rol van de EU als belangrijke exporteur van agrarische producten. Ciolos zei dat recente bezoeken aan China, Japan en Zuid-Korea hem hebben geleerd dat 'Made in Europe' een sterk verkoopargument is omdat het label wordt geassocieerd met voedselveiligheid en aandacht voor milieu en kwaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.