Home

Nieuws

Cijfers Unilever vallen beleggers mee

Het aandeel Unilever klom deze week in Amsterdam naar een waarde van bijna 30 euro, 5,7 procent hoger dan een week eerder.

Het aandeel bereikte in de laatste 52 weken een dieptepunt van €27,24 en een top van €33,09. Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern rapporteerde over 2013 een omzetdaling van 3 procent. Toch reageerden beleggers opgelucht en wel om twee redenen.

Om te beginnen heeft Unilever blijkbaar dusdanig in de kosten kunnen snijden. Onderliggend, dus exclusief bijvoorbeeld de wisselkoersschommelingen, namen de verkopen met ruim 4 procent toe. De nettowinst nam ondanks de lagere omzet 9 procent toe tot 5,3 miljard euro. Als de euro niet zo 'hard' was gebleven ten opzichte van andere munteenheden was de winstgroei zelfs 16 procent geweest.
De producent van onder meer Knorr-soep, Hellmann's mayonaise en Ben & Jerry's ijs verkocht bovendien in het vierde kwartaal 8,7 procent meer in opkomende economieën, waar vorig jaar het percentage tot 6 procent beperkt bleef. In september 2013 waarschuwde Unilever beleggers juist – voor het eerst in 10 jaar – dat door zwakte op deze markt de winst kan drukken. Landen als China, Rusland, Turkije en Indonesië waren in 2013 voor meer dan de helft van Unilever's totale omzet.
Topman Paul Polman toonde zich niettemin bij de presentatie van de jaarcijfers voorzichtig. Er zijn volgens hem ondanks steeds betere macro-economische cijfers geen tekenen dat de vraag op volwassen markten als de VS en EU weer aantrekt. ING-analist Marco Gulpers ziet de cijfers als een "opluchting" voor aandeelhouders, maar wijst ook op de toegenomen onzekerheid voor 2014 en trage marktgroei in ontwikkelde landen.
Polman zei wel dat de voedingsdivisie een extra impuls zal krijgen in 2014. De laatste kwartalen kwam de groei vrijwel alleen bij de divisie die persoonlijke verzorgingsproducten vandaan. De voedingsdivisie gaat toe naar minder merken en producten. Het bedrijf wil ook 500 miljoen euro aan kosten besparen. Royal Bank of Scotland heeft alvast vertrouwen en verhoogde het koersdoel tot 32 euro.
Mondelez verloor deze week juist ruimte op de beurs. De Amerikaanse producent van snacks en zuivelproducten staat met een koers van ruim 34 dollar dichtbij haar top in het afgelopen jaar. De onderneming kwam deze week tot een opmerkelijke stap. De nogal activistische investeerder Nelson Peltz treedt toe tot het bestuur. In ruil daarvoor laat de man achter investeringsfonds Trian Fund Management, de vierde grootste aandeelhouder, zijn strijd voor een overname van Mondelez door chips- en colagigant Pepsico varen.
Mondelez stelt eigenlijk al vanaf de afsplitsing van Kraft Foods in oktober 2012 beleggers in het algemeen enigszins teleur. Peltz is er van overtuigd dat de winst per aandeel zou kunnen verdubbelen als Mondelez samen gaat met Pepsico, omdat dit bedrijf een goede reputatie heeft wat betreft het terugdringen van kosten. Bovendien zou door een samengaan veel minder "overhead" nodig zijn. Zakenbank JP Morgan denkt dat de deal van Mondelez met Peltz goed is voor de onderneming, die anders langdurig zou lijden onder slechte publiciteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.