Home

Nieuws

Cargill neemt aandeel ULF

Minnetonka – Cargill heeft voor 200 miljoen dollar (146 miljoen euro) een aandeel van 5 procent gekocht in UkrLandFarming (ULF), het grootste agriconcern van Oekraïne.

ULF produceert granen, soja en suikerbieten maar bestiert ook melkveehouderijen en is een belangrijke leverancier van eieren. Cargill wil in eerste aanleg het management van ULF in Oekraïne laten, aldus een woordvoerder.
De transactie volgt op een belangrijke deal die Oekraïne sloot met China voor de levering van mais in ruil voor een zachte lening van 3 miljard dollar. Cargill is al sinds de desintegratie van de Sovjet-Unie in Oekraïne actief als handelsbedrijf maar wil mogelijk haar positie in Oekraïne versterken nu China enkele grote zendingen transgene mais uit de VS heeft geweigerd omdat toelatingen op zich laten wachten.
ULF-oprichter Oleg Bakhmatyuk zei eind 2013 dat door de deal met China ULF al dit seizoen circa 700.000 ton naar China kan verschepen. De totale exporten naar Azië, voornamelijk China, zou in vijf jaar tijd oplopen naar 2 miljoen ton. Daarmee komt het exportvolume op 6 miljoen ton. Oekraïne oogstte vorig jaar 29 miljoen ton mais en hoopt dit jaar de export op te voeren met 35 procent tot 18 miljoen ton.
ULF boerde eind 2012 op  532.000 hectare grond waarmee het één van de grootste primaire megabedrijven wereldwijd is. Ongeveer 65 procent van het akkerbouwareaal beslaat mais en het overige deel bestaat uit tarwe, gerst, suikerbieten en soja. Het bedrijf is eigenaar van 19 pluimveehouderijen, 3 broederijen en 10 opfokbedrijven voor leghennen. Het bedrijf melkt op 125 melkveehouderijen ruim 23.000 koeien.
Belangrijke concurrenten van Cargill zoals ADM en Bunge zijn ook actief in Oekraïne, dat vanwege de aanwezigheid van enkele belangrijke exporthavens aantrekkelijker is dan sommige Russische regio's.

Of registreer je om te kunnen reageren.