Home

Nieuws 1494 x bekeken 4 reacties

Britse grondprijzen weer fors hoger

Londen – De Britse prijs voor boerenland is vorig jaar met 11 procent gestegen, de sterkste jaarlijkse toename sinds 2010. Gemiddeld wordt nu per hectare iets meer dan 17.000 pond betaald, wat omgerekend op dit moment op 20.500 euro uitkomt. Voor dit jaar wordt een verdere toename met rond de 6 procent verwacht.

Dat stelt het in transacties op het platteland gespecialiseerde makelaarsbedrijf Knight Frank in zijn halfjaarlijkse overzicht. Over de laatste tien jaar gezien, heeft een investering in boerenland met 210 procent rendement vrijwel even veel opgebracht als één in goud, tekent het bureau aan. De prijsstijging voor boerenland was vorig jaar ook sterker dan die voor woningen. Dat komt volgens Knight Frank door een aanhoudend sterke vraag van boeren, investeerders en stadsbewoners die naar het platteland willen in combinatie met een historisch klein aanbod.

''Het aantal aanvragen van zowel individuelen als investeringsfondsen blijft toenemen, zowel vanuit Groot-Brittannië zelf als uit het buitenland. Boeren zelf worden echter wel wat voorzichtiger na de recente prijsstijgingen voor grond zelf en de dalende prijzen voor graan. Een uitzondering vormt de melkveehouderij. Daar zijn recent een aantal bedrijven verkocht, terwijl ze daarna toch met melkvee doorgaan, dat is iets wat we tot nu toe niet vaak hebben gezien. Omdat de voerprijzen hoog blijven, gaat de belangstelling hier vooral uit naar boerderijen met veel, goed grasland,'' aldus Tom Raynham, hoofd agrarische investeringen. Hij meldt dat er vooral vraag is naar grotere percelen akkerbouwgrond, bij voorkeur van 250 hectare of meer. Die kunnen inmiddels dan ook tot 30.000 euro per hectare opleveren.

Hoewel de meeste potentiële kopers vooral uit zijn op verdere toename van hun kapitaal, beginnen volgens Knight Frank ook aanvullende inkomsten een steeds grotere rol te spelen. Het gaat daarbij onder meer om vernieuwbare energie, zoals biogewassen, of diversificatie in de agrarische bedrijfsvoering. Raynham: ''Ook de verdere investeringen in landbouwkundig onderzoek spelen een rol. Mensen durven te gokken op toenemende opbrengsten of interessante nieuwe ontwikkelingen in de landbouw.''

Laatste reacties

 • Peerke1

  Op lange termijn is nog altijd investeren in grond de veiligste en beste manier van geld beleggen geweest en zal dit ook blijven, zeker als je een lange adem hebt.

 • info36

  Er kruipt ook niet veel geld in .

 • veldzicht

  Innfo36 wat bedoel je/

 • trekker123

  Het is allemaal net zo simpel als dat een plus een twee is. De wereldbevolking groeit voorlopig nog gewoon door. De mensheid werkt vlijtig aan zijn ondergang en dus is er steeds meer druk op de ruimte en wordt het areaal goede landbouwgrond eerder kleiner dan groter. Dus schaarser, dus duurder. Rendabel of niet, dat maakt niet zoveel uit. Grond overleeft alle revoluties en zelfs als het niks opbrengt is het nog steeds een waardevol bezit.

Of registreer je om te kunnen reageren.