Home

Nieuws 1759 x bekeken

Boerenbond Deurne verkoopt minder mengvoer

Deurne – Boerenbond Deurne heeft in 2013 440.000 ton mengvoer verkocht, tegen 475.000 ton een jaar eerder. Directeur Dick Kroot wijt de afname vooral aan het afstoten van de pluimveeproductie, het stoppen van bedrijven, efficiënter voeren door berenmesters en de trend dat varkenshouders minder mengvoer en meer droge grondstoffen inkopen.

De totale afzet van mengvoer en grondstoffen kwam vorig jaar uit op 1,3 miljoen ton, zo'n 50.000 ton meer dan een jaar eerder. Financieel was het volgens Kroot voor de coöperatie een "prima jaar", met een vergelijkbare omzet en winst. De definitieve cijfers worden in het voorjaar eerst aan de leden kenbaar gemaakt voordat ze naar 'buiten' worden gecommuniceerd. Boerenbond Deurne heeft als coöperatie geen doelstelling een maximale winst te boeken en hanteert een laag margebeleid.
Het bedrijf deed een totale nabetaling over 2013 van 8,75 euro (ex btw) per afgenomen ton diervoeders, waar vorig jaar €8,50 is uitbetaald. Op deze wijze is circa 3,7 miljoen euro teruggevloeid naar de circa zeshonderd leden. Een jaar eerder lag dat bedrag door een hoger tonnage mengvoer enkele tonnen hoger. Het afzettonnage is voor de langere termijn wel te laag, denkt Kroot, die nadrukkelijk de deur open houdt voor samenwerking of fusies met andere mengvoerbedrijven.
Wat Kroot betreft staat centraal dat het bedrijf er nu beter voorstaat dan een jaar geleden. Niet alleen heeft het bedrijf gedurende de prijsdalingen van het mengvoer de prijs wekelijks vastgesteld in plaats van tweewekelijks, zodat een boer prijsdalingen sneller in zijn portemonnee voelt, het bedrijf voerde ook belangrijke kostenbesparingen door. "Boerenbond Deurne durft keuzes te maken", aldus Kroot.

"Boerenbond Deurne gaat een locatie sluiten zodat elders meer optimaal kan worden geproduceerd. We zijn overgegaan op centrale planning van logistiek en hebben besloten afscheid te nemen van legpluimveevoer."

Of registreer je om te kunnen reageren.