Home

Nieuws

Beursgang Rabobank-certificaten gestart

Utrecht – De belangstelling voor Rabobank Certificaten waren op de eerste handelsdag groot. De introductiekoers was vastgesteld op 105 procent van de nominale waarde van 25 euro, oftewel €26,25.

Bij de opening daalde de prijs licht om vervolgens te groeien naar 106 procent. Ruim 2 miljoen stukken werden verhandeld. Om 17:00 uur stond de koers op 105,25 procent.
ABN Amro Mees Pierson benadrukt dat de certificaten meer op aandelen lijken dan op obligaties. Zo kan de waarde van de certificaten verwateren als Rabobank ervoor kiest meer certificaten uit te geven. De bank heeft overigens aangegeven het aantal certificaten stabiel te willen houden. Een gedeelte van de certificaten was al voorbeurs verkocht aan institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.
Het is voor het eerst dat de certificaten vrij verhandelbaar zijn. Tot nu toe konden alleen leden van de Rabobank ze kopen.

De bank heeft deze stap genomen omdat leden hun certificaten massaal verkochten. De Rabobank heeft de certificaten moesten opkopen om de prijs op peil te houden. Leden van de Rabobank verkochten hun certificaten massaal na de zomer door onrust over de Libor-affaire, waarbij personeel van de Rabobank bleek te hebben gefraudeerd. Ook de nationalisatie van SNS Reaal gaf onrust onder de certificaathouders.

Kopers van de certificaten krijgen een rente van 6,5 procent uitgekeerd. De certificaten zijn geen aandelen maar achtergestelde obligaties. Mocht de bank in de problemen komen, dan staan de certificaathouders achteraan de rij van schuldeisers. De certificaten hebben een nominale waarde van 25 euro per stuk. Over die 25 euro wordt de rente van 6,5 procent betaald. Op de beurs wordt de koers weergegeven als een percentage van die nominale waarde van 25 euro. Een koers van bijvoorbeeld 104 procent betekent dus dat de certificaten voor 26 euro verhandeld worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.