Home

Nieuws 3690 x bekeken 27 reacties

Berlijnse betoging tegen agrarische industrie

Berlijn - Duizenden mensen zijn zaterdag in Berlijn de straat opgegaan om te demonstreren voor dierenwelzijn en betere klimaatbescherming in de grootschalige landbouw.

Niet alleen consumenten en natuurbeschermers betoogden in de Duitse hoofdstad, maar ook kleinere boeren, die met tractoren kwamen. Met spandoeken toonden de betogers onder meer hun afkeer van genetisch gemodificeerde levensmiddelen. ,,We zijn de agrarische industrie zat'', was de boodschap aan de Duitse regering. In Berlijn is deze dagen de grote landbouwbeurs Grüne Woche, waar ook veel buitenlandse regeringsvertegenwoordigers aanwezig zijn.

Laatste reacties

 • Sjaak

  ,,We zijn de agrarische industrie zat'', was de boodschap aan de Duitse regering.

  Deze boodschap wordt steeds krachtiger en valt niet meer te negeren.... dat gaat steeds meer de markt regeren en is/wordt een randvoorwaarde voor 'licence to produce' .

 • Wim Toornstra

  Ja Sjaak Tot er ergens voor betaald moet worden.
  Dan is er weer geen mens thuis.

 • Mozes

  De demonstranten zeggen alleen wat ze niet willen en niet wat ze wel willen. En als ze al iets zeggen over wat ze wel willen geven ze geen enkele blijk van enig besef van de consequenties van wat ze willen.

 • alco1

  Heel wat 'Gewil' @mozes. Maar het klopt precies wat je zegt.

 • aarthamstra1

  Mozes.De consequentie is nu dat je niet meer weet wat je eet. ,ook de vrijheid van ondernemen word je ontnomen. Even voor jou Mozes. Vla bijvoorbeeld , de consument doen willen geloven dat het van weide koeien melk gemaakt word ,DE KOEIENBOER misbruikt en de consument bedonderd.

 • Miriamnu

  U kunt toch zelf wel bedenken wat deze mensen willen?Nee? Ik help u even. Steeds meer mensen willen de vleesindustrie zoals die nu is, stoppen! Dieren zijn geen producten. Mensen willen minder of geen vlees eten. Minimaliseren niet groeien en groeien en dieren onder de grond stoppen zonder licht. Varkens die niet meer ruimte krijgen dan 1 m2 waar ze niet in kunnen bewegen en dat hun hele leven lang. Minder dierlijke producten in de supermarkten , maar verse groenten en dan organic! Mensen willen dat dieren met respect en gelijkwaardigheid worden behandeld en als intelligente dieren worden gezien met dezelfde gevoelens en rechten als de mens. Stop de afschuwelijke slacht praktijken. Stop de levende dieren transporten naar landen waar ze een afschuwelijk dood wachten. Stop it NU! Dank voor uw tijd.

 • jordi 1455

  @Miriamnu dit zijn een slechts een paar linkse rakkers die er tegen zijn terwijl de rest van Duitsland lekker een stukje plofkip op zijn bord wil hebben.

 • jordi 1455

  Verder hebben zij geen recht van spreken zolang ze niet met geld over de brug komen.

 • koestal

  ze willen weer romantiek op het platteland,in de steden en op de snelwegen verandert alles wel,maar het platteland moet blijven wat het was

 • trekker123

  Ze kunnen het krijgen zoals ze het hebben willen. You get what you pay, moeilijker is het niet. Maar dat is heel wat anders dan dat je vindt dat er maatregelen genomen moeten worden om de mening van een minderheid aan een meerderheid op te leggen.

 • fa. de Graaf

  Allemaal mooie woorden en hoe je het ook wend of keert de markt speelt hier steeds meer mee. Voor eerlijker voedsel zal toch betaald moeten worden en hoe implementeer je de controle. Aan de andere kant is de Agrarische industrie de enigste oplossing om de wereldbevolking met zijn hogere eisen te voeden. Ook zal er steeds meer gemanipuleerde en genetisch verbeterde produktie komen. Daarnaast heeft biologisch ecologisch voedsel een klein luxe marktsegment, die belangrijk is.

 • agratax2

  Ik denk dat gezien het laatse rapport van UNESCO m.b.t. Voedselproductie deze kleine boeren de UNESCO aan hun zijde hebben. Dit rapport concludeert dat de enige mogelijkheid om de honger de wereld uit te krijgen is terug naar een kleinschalige en meer op rotatie geente landbouw is. M.a.w. terug naar een landbouw waarbij de vlinderbloemigen bv. weer een deel van de N voorziening voor hun rekening nemen om zo de energie behoefte in te dammen. Op dit moment kost iedere calorie die wij mensen nuttigen 10 calorien om die ene op ons bord te krijgen. Wetende dat die ene calorie via ons omgezet in enerie ook nog verlies oplevert kunnen we nagaan hoeveel calorieen er nodig zijn om 1 calorie menselijke energie te leveren. Zijn onze methoden om het eten op ons bord te krijgen niet doorgeschoten en te energie verslindend???

 • agratax2

  Miriamnu. Jij wilt het gesleep met dieren over de wereld an banden leggen. Geen slecht idee. Maar waarom wil je het sleep met plantaardig voedsel niet aan banden leggen. Het is volkomen zinloos om in de winter bv. Spercibonen uit Kenia te halen tewijl daar nog steeds honger is of soya bonen uit Argentinie halen als we het eeuwen zonder hebben kunnne doen. Alles heeft te maken met handel en vooral GOED en de MAAKBARE wereld. Ik maak me sterk dat ook jij je aan de Maakbare wereld ziekte lijdt. Zoals nagenoeg wij allemaal ookal denken we van niet omdat -echt- opletten wat we eten in samenhang met het seizoen of productie methode.

 • bankivahoen

  Elke tijdspanne heeft zijn 'hippies' ! Vroeger was het hip om tegen de neutronenbom te zijn en gezellig samen in de randstad stampij maken , toen was kraken weer hip en nu tegen de voedselproducenten schoppen !
  Bij zulk soortige items zie je ze ook hier verschijnen op de site. Houd de boel wel lekker scherp , prima Miriamnu @ hou vol !

 • Jaap39

  #11met de bio/eco strategie gaan we de monden voeden van de upperclass. 99 % van dehuidige werelbevolking heeft hier de centen niet voor. Vervolgens is de biologische sector verantwoordelijk voor extreme produktie daling per hectare waardoor het gehele prijspijl zal stijgen door krapte aan voedsel. Meer honger daarom door de bio/ecologische produktie. De hongerende wereld zal de linkse ideeen uitkotsen.

 • Mozes

  Miriamnu #6, je noemt een hele lijst van zaken die JIJ niet wilt. Als ik naar het koopgedrag van consumenten in de supermarkt kijk zie ik dat de grote meerderheid niets anders wil dan fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs.
  Je moet leren onderscheid te zien tussen wat JIJ wilt en wat de grote meerderheid van het volk wil.

 • koestal

  In Brussel maken politici zich zorgen dat er zo weinig jongeren nog boer willen worden,hoe willen die duizenden betogers dat veranderen ? Zeker met een goedkoop praatje iedereen een worst voor houden die ze nooit zullen krijgen. Zo krijg je vanzelf wel schaalvergroting!

 • agro1

  Bruxelles, zorg voor aanvaardbare en werkbare regels om voedsel te produceren, tegen een menselijke vergoeding. jonge boeren heb je dan genoeg. dan komen er, net als nu, verantwoorde producten uit de landbouw. ga met het vergrootglas, dat nu op de primaire producent
  (plantaardige productie) gericht is, naar de verwerkende industrie kijken. kost niks, zelfde vergrootglas, alleen anders richten. voedselschandalen opgelost. en voor onze gewaardeerde vegetarisch levende medemens: als niemand meer vlees eet, is ook dat probleem opgelost en tot zolang liefst een beeeeetje discreet blijven en geen dwingende dingen roepen grunninge forever en ciolos boppe!!

 • Jaap39

  #agro1 wanneer vlees maar duur genoeg wordt krijg je vanzelf een heleboel vegetariërs.
  Je zou ook kunnen zeggen dat vegetarisme een moderne vorm van armoede is.....

 • agro1

  conclusie: onze prima producten zijn inderdaad niet verantwoord en duurzaam geprijsd. de omstandigheden zodanig, dat er vluchtgedrag optreedt. daarom geen aanwas van jong talent. rustig wachten op het keren van de slinger, moet eerst nog erger worden voor het betert. grunningen forever en ciolos boppe!!!

 • krulsaart

  demonstreren tegen de agrarische industrie is behoorlijk a-sociaal. Als alle agrarische producten (dus ook de plantaardige) geproduceerd zouden moeten worden op de biologische wijze of iets vergelijkbaars, wordt voedsel voor een hele grote groep mensen onbetaalbaar. Het zijn de de vermogenden van deze wereld die zich deze 'luxe' kunnen veroorloven. De rest zal voedsel op een andere manier moeten zien te veroveren......

 • agro1

  als het niet eerst groeit (plantjes) kun je veroveren wat je wil, maar het is er niet. de plantaardige sector is de basis van het AL. de rest is afgeleid, ook niks nis mee, maar geen productie, een afgeleide!!! eerst het gras, dan de koe, een andere volgorde is er, geheel buiten mijn schuld overigens, niet. grunningen forever en ciolos boppe!!!!

 • Koeienboer

  @miriamnu: Ik heb het meteen uitgeprobeerd: `Mensen willen dat dieren met respect en gelijkwaardigheid worden behandeld en als intelligente dieren worden gezien met dezelfde gevoelens en rechten als de mens.´(aldus miriamnu) Dus ik riep tegen de koe... ach lief diertje, heb je een zeer pootje...kom maar...dan zal ik je wel helpen... Waarop het beest me dom aan bleef staren tot ik haar met een klap op de kont de juiste weg naar de klauwbekapbox op dirigeerde.. Tot zover het experiment.

 • henk11

  Zoals ik al eens eerder heb verkondigd
  De idealen zijn prachtig.
  DE HUISVROUW met de knip/pas bepaalt.

 • landboer

  He jaap39 #15 ik las net van jouw dat dat beetje biologisch de prijs niet omhoog krijgt nu beweer je het tegenovergestelde,of ben ik nou in de war

 • koestal

  ze vergeten even dat ze goedkoop willen eten

 • Jaap39

  Landboer #25, bio maakt het leven voor de gewone man duurder, onwenselijk. Tevens zal de totale voedsel produktie dalen door bio door lagere hectare opbrengsten, onwenselijk.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.