Home

Nieuws 6 reacties

Bedrijfsleven vindt tariefstijging NVWA absurd

Den Haag - Het bedrijfsleven vindt de voorgenomen tariefstijging van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van om en nabij 20 procent absurd.

Jos Goebbels (Centrale Organisatie voor de Vleessector) en Toon Wassenberg (de gefuseerde Nederlandse Bond van Waaghouders van Levend Vee (NBW), Veetrans en Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) zeiden woensdag bij een hoorzitting in de Tweede Kamer dat de NVWA meer inzicht moet geven in de kosten. De organisatie kan veel efficiënter werken, zeggen ze.

Jos Goebbels vindt dat de tarieven de spuigaten uitlopen. "Wij betalen als roodvleessector 50 miljoen aan de NVWA en daar zou nog 20 procent bij komen. Een kleine regionale slachterij die twee dagen per week slacht, betaalt straks zo'n 100.000 euro per jaar aan toezichtkosten. Dat is absurd."

Het tarief dat de NVWA doorberekent bestaat volgens Goebbels' berekeningen meer dan de helft uit overheadkosten.  Dat zo in het bedrijfsleven niet lang houdbaar zijn, zegt hij.

Professor Frans van Knapen (veterinaire volksgezondheid) zegt dat de NVWA met al zijn bloedgroepen geen eenheid is. "Mensen met verschillende specialismen - juristen, chemici, opsporingsambtenaren, biologen, dierenartsen, artsen - kan je wel bij elkaar zetten, maar het duurt een tijdje voordat ze elkaar begrijpen. De mensen van de oude Keuringsdienst van Waren en de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees kennen en begrijpen elkaar nu nog steeds niet."

Laatste reacties

 • BW

  B.B.A. Boer Betaald Alles

 • boerderij12

  makkelijk boekhouden voor nvwa geld tekort?tarieven omhoog het is toch absurd

 • aarthamstra1

  Het tijd voor een alternatieve keuringsdienst die de concurrentie aan gaat met de NVWA Een coöperatieve en een particuliere en een van de overheid. Maximale grote gelijk vastzetten op 50 % van de markt .Dat is dan een garantie voor een blijvend concurrerend democratie's systeem.

 • Mozes

  Het is nog niet zo erg als bij Rendac waar de tarieven 46% omhoog gaan nu het geen eigendom van Vion-ZLTO meer is.

 • famtillemans1

  idd onafhanfelijk nieuwe keuringdienst oprichten eens kijken wat de tarieven omlaag kunnen
  dit moeten we nooit acepteren

 • wmeulemanjr1

  Dan moet je als boer nog meer gaan beuren voor je product, maar dat zal wel niet!!, dus nog langer werken voor de hypotheek, JAMMER!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.