Home

Nieuws 282 x bekeken

'Alleen proefboringen schaliegas Duitsland'

Hamburg - De Duitse minister van Milieu, Barbara Hendricks, sluit uit dat de regering in Berlijn de komende jaren zal besluiten schaliegas te winnen met fracking.

Dat is een methode om gas uit schaliegesteente te winnen door water, zand en chemicaliën in een boorput te pompen. Alleen proefboringen voor wetenschappelijk onderzoek zijn toegestaan.

De sociaaldemocrate zegt dat in een interview met het weeblad Der Spiegel. De Duitsers hoeven volgens haar niet bang te zijn voor toestanden als in de Verenigde Staten, waar op grote schaal schaliegas wordt gewonnen. Daarvoor is Duitsland te dichtbevolkt en zijn de economische omstandigheden te verschillend. Ook in Nederland zijn boringen naar schaliegas in onderzoek.

In het regeerakkoord dat Hendricks' SPD en de christendemocratische CDU/CSU eind vorig jaar sloten, staat dat de nieuwe regering fracking wetenschappelijk laat onderzoeken, maar daarmee wordt volgens de bewindsvrouw de deur niet voor de omstreden methode geopend. De regering wijst elke methode af waarbij chemicaliën in de grond worden gespoten.

Milieudefensie vindt het verstandig dat Duitsland "zijn schaliegas veilig in de grond laat zitten en het in de ondergrond pompen van chemicaliën verbiedt''. De milieuorganisatie roept minister Henk Kamp van Economische Zaken op hetzelfde te doen ,,en schaliegaswinning in het dichtbevolkte Nederland te verbieden''.

Of registreer je om te kunnen reageren.