Home

Nieuws 937 x bekeken 1 reactie

Aandeel hernieuwbare energie EU omhoog

Brussel – In de EU bestond in 2012 14,4 procent van de energiemix uit hernieuwbare energie, zoals zonne-energie, windenergie of biobrandstoffen.

Dat meldt EurObserv'ER, een onderzoeksbureau dat financieel wordt gesteund door het 'Intelligent Energy Europe'-programma van de EU en het Franse milieuagentschap Ademe.
In 2011 was het aandeel van hernieuwbare energie 13,1 procent. De stijging komt deels door de toegenomen productie van biodiesel en bio-ethanol, aldus de organisatie. De EU heeft zich ten doel gesteld het aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix te vergroten tot 20 procent in het jaar 2020. Zo kan de EU milieuschade beperken en de afhankelijkheid van olie- en gasimporten verkleinen.
Lidstaten van de EU bleven het recent oneens over het aanpassen van het biobrandstoffenbeleid. Het Europees Parlement wil dat niet meer dan 6 procent van de transportbrandstoffen in 2020 mag bestaan uit biobrandstoffen op basis van voedingsgewassen als mais, suiker of koolzaad. In de EU wordt vooral het laatste product gebruikt voor biodieselproductie, terwijl in de VS en Brazilië respectievelijk ethanol uit mais en suiker wordt vervaardigd.
De Europese Commissie pleitte voor een plafond van 5 procent. Litouwen stelde als voorzitter van de EU eind vorig jaar een limiet van 7 procent voor. De biobrandstoffenconcerns hebben voor miljarden geïnvesteerd en hun lobby beargumenteert dat de regels niet zomaar tijdens het spel mogen worden aangepast. De lobby behaalde recent ook een overwinning toen de EU besloot forse importheffingen op biodiesel uit Argentinië en Indonesië op te leggen.
Volgens de biobrandstoffenlobby wordt biodieselproductie in beide landen op ongeoorloofde wijze gesubsidieerd.

Eén reactie

  • koestal

    De zon en wind is gratis

Of registreer je om te kunnen reageren.