Home

Nieuws 16 reacties

AP Pension stapt in alternatief financieringsmodel

Kopenhagen - Het Deense pensioenfonds AP Pension koopt de komende tijd landbouwbedrijven voor bij elkaar rond de 80 miljoen euro.

Het door het fonds gehanteerde model houdt in dat de boer het management in handen heeft en het bedrijf na tien jaar kan kopen van het door hem in die periode opgespaarde eigen vermogen. Het eerste bedrijf is al aangekocht en betreft een melkveehouderij met 200 hectare grond en 215 koeien in het oosten van het land. De koopprijs bedraagt ruim 4,4 miljoen euro. Tot halverwege dit jaar komen er nog zo'n tien bedrijven bij, zo is de opzet. De boeren betalen aan het fonds jaarlijks een vaste rente.

Landbouwfederatie LF vindt het alternatieve financieringsmodel interessant, met name ook om jonge agrariërs een kans te geven op een eigen bedrijf. Ook andere pensioenfondsen gaven afgelopen jaar aan wel wat te zien in beleggingen in boerenbedrijven.

Laatste reacties

 • John*

  top!

 • Zuperboer

  Liefdadigheid, zo 2014!

 • agratax2

  Zuperboer. Dit noem ik geen 'Liefdadigheid' dit is puur zakelijk. Het lijkt op onze Fagoed zo ik het lees. Terug kopen met gespaard geld. Hoe gespaard geld als je envoudig rente (canon) over het bedrag moet betalen. Heb je ooit gehoord dat een pachtboer van zijn gespaarde geld later het bedrijf kan kopen?

 • info58

  Ze kopen het bedrijf eerst voor een rot prijs van de bank, je moderniseert het bedrijf en mag het later voor de dan getaxeerde prijs terugkopen

 • trekker123

  Is een zakelijk model waar we in de toekomst meer mee te maken krijgen. Ik heb al eerder aangekondigd dat Nederland en eigenlijk heel West Europa nog één generatie van min of meer traditionele gezinsbedrijven te gaan heeft. Daarna worden het bedrijven waar de boer geen eigenaar meer van is, maar het model wel zodanig in elkaar zit dat je toch het vuur uit je sloffen loopt om het bedrijf overeind te houden. Er zit simpelweg teveel kapitaal in een bedrijf om het nog op eigen naam over te nemen en dat gaat er echt niet beter op worden. Elders in de wereld zie je dit al op veel grotere schaal gebeuren. Ook bij de mechanisatiebedrijven trouwens. Eigenlijk gaat de hele wereld in de richting van een vorm van 'corporate business'. Neem de retail of de logistieke bedrijven. Je naam kan wel op het gebouw of op de auto staan maar dat zegt meestal maar bitter weinig.

 • df

  Juist gezien, agratax1 en trekker123 het is puur, puur zakelijk.
  Er zit voor hun een verdienmodel in, hetzelfde zie je ook al lang
  in de horeca.
  De bierbrouwer neemt de hele tent over.
  En dan de volgende en de volgende enz. enz.

 • koestal

  De boer moet ook zakelijk blijven,dan hoeft er niks mis te zijn !

 • maatje 1904

  Stomste wat je kan doen jij het werk en risico en zij de winst dom dom dom

 • alco1

  Ik ben bang dat er over deze constructie nog meer commentaar komt dan nu over de banken.

 • minasblunders1

  Tja, Maatje 1904 heeft wel gelijk. Als het werkelijk zo gaat als Trekker in #5 voorspelt, dan zie ik in de toekomst niet zo veel mensen meer boer worden. Dan kon de wereld wel eens een groot probleem gaan krijgen....

 • agratax2

  df. Of het hebben van grond voor een pensioenfonds direct geld verdienen is vraag ik me af, Het is zeker dat he top termijn een belegging is die in ieder geval de inflatie bij houdt of voor blijft en daarmee stelt het fonds houdt het fonds zijn vemogen op peil. Onze pensioen fondsen zouden ook meer in grond moeten gaan in plats van in stenen (kantoren) die hun waarde verliezen en bij sloop een zware kostenpost worden.

 • trekker123

  De wereld heeft voorlopig geen probleem. Er zijn nog steeds heel veel mensen die graag werken. En er zijn er ook nog steeds een heleboel die graag boer willen worden. Daar heb je er op zich niet eens zo heel veel van nodig. Uitvoerend personeel is er zowiezo meer dan we nodig hebben. De moderne boer wordt een soort franchise ondernemer. En die wordt inderdaad door de grote bedrijven 'kort' gehouden. En wie er zich wat in kan schikken kan er toch leuk zijn boterham mee verdienen. Wie het niet bevalt is ook geen probleem. Die gaat lekker wat anders doen.

 • W Geverink

  Helemaal geweldig! Waarom zou je eigenlijk eigenaar willen worden van zo'n bedrijf. Je moet gewoon zorgen dat je daar een heel goed betaalde bedrijfsleider wordt die zich helemaal kan uitleven op het bedrijf van een ander. Mocht je uiteindelijk de zin er af krijgen of komt er iets beters op het pad dan vertrek je gewoon.

 • agratax2

  W Grevink. Deze boeren zijn wel eigenaar/boer op deze bedrijven maar pachten de grond. Pachtland kan nooit dienen als onderpand voor en hypotheek of andere lening. Hier zit een van de problemen voor de pachtboer. Ik voorspel dan ook dat de meeste boeren / pachters nooit tot terug koop van d elanderijen komen, ze zullen evnetuele cashflow overschot gebruiken voor uitbreiding en of verbetering van het bedrijf. Deze landerijen dienen alleen als waarde vast kapitaal op de balans van de pensioenfondsen. Fondsen die dan ook geen behoefte hebben aan verkoop van deze gronden of ze moeten een goed rendement kunnen halen en dat weer waarde vast beleggen.

 • John*

  bedrijven gaan richting een waarde van 4 tot 5 miljoen euro.. en over tien tot 20 jaar zal dat 10 miljoen zijn. geen enkele jonge boer die dat nog in een maatschapsperiode op kan bouwen. Daarnaast: deze manier van financieren bied kansen maar wel goede afspraken maken! Als boer moet je dan ook meer kijken naar rendement dan naar bezit.. dat is de enige manier om het eigen vermogen op te bouwen om de pensioen verzekeraar uit te kopen.

 • agratax2

  John* Als ik jouw redenatie volg kom ik uit op een financiering van de landbouw, die via aandelen wordt geregeld en daar gelden alleen Rendement of anders gezegd een gelikte balans aan het eind van het jaar. In deze bedrijven zla dan ook geen plaats meer zijn voor Boeren, maar alleen voor directeuren, managers en personeel op de werkvloer. Ik kan je nu wel al garanderen dat de voedingsindustrie en de handelsketen in deze gevallen de productie omvan gaan bepalen en de armen op de wereld klem komen te zitten, zij kunnen nl. geen rendabele prijs betalen en kunnen dus nooit consument worden.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.