Home

Nieuws

AB Inbev: 5,8 miljard voor Koreaanse brouwer

Leuven – AB Inbev koopt voor 5,8 miljard dollar (4,3 miljard euro) de Zuid-Koreaanse bierbrouwerij Oriental Brewery terug. Daarmee keert het Belgische voedingsconcern terug op één van de grootste en meest kapitaalkrachtige Aziatische markten. Vijf jaar geleden verkocht AB Inbev Oriental Brewery voor 1,8 miljard dollar.

De verkoop was min of meer een voorwaarde voor goedkeuring van de overname van Budweisers eigenaar Anheuser-Busch, marktleider in de VS, waarmee 52 miljard dollar gemoeid was. Oriental Brewery groeide de laatste jaren sterk in waarde. De verkopende partijen zijn KKR & Co en Affinity Equity Partners, twee investeringsvehikels voor privaat vermogen dat buiten de aandelenbeurs om belegd wordt.
De twee private equity-huizen sneden al fors in de kosten, maar AB Inbev denkt dat verdere besparingen mogelijk zijn door gebruik te maken van zijn wereldwijde netwerk voor de inkoop en verwerking van granen. AB Inbev is vóór SABMiller, Heineken en Carlsberg 's werelds grootste bierproducent. AB Inbev is reeds nummer één in de Verenigde Staten, Brazilië en Noord-Europa maar de Aziatische markt is nog versnipperd. Naast Europese en Amerikaanse brouwers zijn ook de Japanse brouwers Asahi en Kirin, enkele Thaise brouwers en de Chinese merken Snow en Tsingtao invloedrijk.
Het bedrijf is niet alleen eigenaar van Budweiser, maar ook van onder meer Stella Artois, Corona en Beck's. Doel is meer duurdere bieren naar Zuid-Korea te brengen. De Koreaanse bierconsumptie blijft achter bij de Europese, maar is met 40 liter per persoon per jaar ook niet klein. Jaarlijks groeit de markt met 1 tot 2 procent. Het land telt 48,5 miljoen inwoners en behoort qua inkomen per inwoner gecorrigeerd voor koopkracht tot de top 20 van de wereld.
De deal volgt op de overname, voor 4,6 miljard dollar, van het Thaise Asia Pacific Breweries in 2012. Meer recent nam de Japanse drankenproducent Suntory voor 13,6 miljard dollar het Amerikaanse Beam over, een belangrijke producent van sterke dranken.

Of registreer je om te kunnen reageren.