Home

Nieuws

'2013 sterk jaar afzet Europese landbouwmachines'

Brussel – Producenten van landbouwmachines in Europa hebben in 2013 goede zaken gedaan. De productie van onder meer trekkers en combines bereikte vorig jaar een recordhoogte en neemt nog altijd toe, terwijl in de kernmarkten in de EU de verkopen ondanks de crisis redelijk stabiel zijn.

Dat meldt de Europese belangenorganisatie voor de machine-industrie, de CEMA.
Europa bleef wereldwijd de belangrijkste productieregio voor landbouwmachines. In 2013 kwam het marktaandeel uit op circa 31 procent. Noord-Amerika en China volgen met marktaandelen van respectievelijk 26,5 en 19 procent. Hoewel de totale aantallen die in Europa worden gemaakt toenemen, staat het marktaandeel enigszins onder druk door toenemende productie in met name de VS en China.
In de negen landen die in CEMA vertegenwoordigd zijn, werden 137.000 trekkers verkocht. De vijf kernmarkten in Europa zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Hier daalde het aantal tractorregistraties met 0,5 procent ten opzichte van het sterke verkoopjaar 2012. Op de grootste markt, Frankrijk, is een plus van 3,3 procent gerealiseerd terwijl in de tweede markt Duitsland verkopen gelijk bleven.
In Italië viel de terugval gezien de problemen van banken in het land mee. In het land van onder meer SAME Deutz Fahr en de Argo-groep daalde het aantal registraties met 1,7 procent. In het Verenigd Koninkrijk werd een daling van bijna 10 procent waargenomen, nadat in 2012 ook al iets minder werd verkocht. In 2014 zal de vraag in Europa licht afnemen, aldus producenten die zijn geraadpleegd van CEMA. De trend waarbij boeren en loonwerkers steeds zwaardere, meer krachtige machines kopen zet door.
In 2009 was 23 procent van de machines uitgerust met een motor met een vermogen van 50 pk. Dit percentage was in 2013 gedaald tot 14 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.