AlgemeenNieuws

‘€1,2 miljard voor Groningen is veel te weinig’

Loppersum – Die 1,2 miljard euro die minister Kamp van Economische Zaken beschikbaar stelt om gebouwen en de leefbaarheid in het door aardbevingen getroffen gebied te verbeteren is veel te weinig. Dit zegt Hilbrand Sinnema, voorzitter LTO Noord van provincie Groningen.

“Ik durf dit bedrag nauwelijks aan mijn leden voor te leggen”, reageert Sinnema, die tussen de demonstranten staat in Loppersum, waar minister Kamp zijn besluit toelicht. Het kabinet heeft besloten om de komende drie jaar minder gas uit de Groningse bodem te halen. Daarnaast komt het met 1,2 miljard euro tot 2018.

Sinnema laat weten dat LTO Noord de komende week met een reactie komt op het besluit. “Met dat geldbedrag redt Kamp het niet. Verder willen we meer weten waar precies de gaswinning wordt verlaagd”, aldus Sinnema.

Akkerbouwer Roelf Torringa, tevens bestuurslid van de Groninger Bodem Beweging (GBB) vraagt zich af of die 1,2 miljard euro niet een sigaar uit eigen doos is. “Wettelijk is het al geregeld dat schade aan gebouwen vergoed wordt. Er moet geld komen voor preventieve maatregelingen”, zegt de akkerbouwer. Hij vraagt zich af of de aangekondigde maatregelingen van de regering een verbetering zijn voor de veiligheid van Groningen. “Het lijkt allemaal op een fruitschaal waar wij als Groningers niet aan mogen komen.”

Daniella Blanken, secretaris van de GBB: “We moeten het besluit en de onderzoeken van minister Kamp natuurlijk nog goed bestuderen. Uit onze eigen eerste snelle doorrekening van de cijfers blijkt dat de gaswinning eerst wordt verminderd, maar op z’n hoogst met 4,7 procent. Dat is onacceptabel. En dat geldt ook voor de winning bij Loppersum die fors wordt teruggebracht, maar niet helemaal. Het gas dat niet op kwetsbare plekken wordt gewonnen, moet elders uit de grond komen. Het is nog niet helemaal duidelijk wat dat betekent voor het gebied aan de randen van het gasveld. Nemen daar de bevingen dan toe? Op het eerste gezicht zijn we wel tevreden met de compensatie voor het verbeteren van de economie en de leefbaarheid. Het is alleen heel belangrijk dat er meer garanties komen voor de veiligheid, want anders heeft investeren in de werkgelegenheid weinig zin.”

Boeren met een bedrijf boven de gasbel hebben te maken met specifieke schades door de gaswinning. Naast scheuren in de vaak oude boerderijen en schuren, hebben ze te maken met lekkende mestkelders en kapotte drainage. LTO is momenteel nog steeds in overleg met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om tot een oplossing te komen voor deze specifieke schadegevallen. Sinnema: “Die gesprekken gaan ook veel te langzaam. Daar moet meer snelheid in komen. Boeren willen hier graag blijven boeren.”

Het besluit om minder gas uit de Groningse grond te halen en geld uit te trekken voor de regio, ‘biedt perspectief aan de inwoners van de regio’ en aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Dat liet de NAM, die de gasvelden exploiteert, vrijdag weten op haar website.

Beheer
WP Admin