Home

Nieuws 4 reactieslaatste update:23 jan 2014

Duitse deelstaat wil minder Nederlandse mest

Düsseldorf - De regering van Noord-Rijnland-Westfalen wil dat de Nederlandse boeren minder mest uitrijden in de Duitse deelstaat, die aan Overijssel, Gelderland en Limburg grenst.

Dat heeft de minister van landbouw van de deelstaat, Johannes Remmel, volgens de regionale zender WDR vrijdag op de Grüne Woche in Berlijn gezegd. Volgens Remmels ministerie reden Nederlandse boeren in 2012 1,4 miljoen ton mest uit in de deelstaat. In grensgebieden is de mest van Nederlandse dieren goed voor 30 tot 40 procent van alle mest die op het land wordt uitgereden. Remmel wil de meststoffenwet aanpassen om de belasting van het milieu door nitraten te verminderen.

Laatste reacties

 • info104

  Zo zie maar, het gelazer begint al de Duitse overheid wil onze (overschot) mest al niet meer in grote hoeveelheden hebben , onze afzet van fosfaten naar het buitenland loopt meteen al niet best , we moeten maar zien dat we er mee de grens over komen van onze overheid ,zij hadden voor mijn gevoel er wat meer mee moeten lobbyen bij de Duitse landbouw collega's , het komt er gewoon op neer dat die fosfaten en dat gescheiden materiaal binnen onze grens blijft, en we een manier moeten bedenken om ze te verbranden of iets dergelijks. Is het niet mogelijk om het materiaal in een aardgas kachel bij te voegen en te verbranden, zou er nu niemand zijn die dat heeft geprobeerd, als dat zou lukken kun je er nog wat nuttigs mee. Nu lopen de afzetprijzen al op naar de 30 euro per ton om ze de grens over te zetten, en als dat nu al zo is word het nog veel gekker, wat gaat ons die mest wel niet kosten , eerst laten scheiden dan laten hygiëniseren dan op de wagen naar verweggistan tel uit je winst.
  Kunnen we ze niet aan bricetten persen, ja ik doe maar een gooi, maar laten we hiermee eens snel van start gaan , wie voelt zich geroepen het is een gat in de markt als we dat kunnen tekkelen

 • agro1

  paniek??? gruningen forever en ciolos boppe!!!

 • gjcamps

  Info 104 , mest verbranden kan, alleen zijn de emissie eisen strenger omdat het geen brandstof maar afvalstof is. Filtering maakt het duur. Ik denk dat Dijksma met haar collega afgesproken heeft de afzet naar Duitsland te beperken, anders kan de veehouderij in Nederland nog groeien.

 • info104

  gjcamps , waarom kan het dan wel met verbranding van kippemest ,is dat dan anders, en zijn daar de filtering ook erg ingewikkeld en duur. Kun je me dat verder uitleggen , ik vind dat zeker de moeite waard om er meer van te weten. De prijs die de DEB berekend ligt onder de 20 euro per ton wanneer we hiermee ook gescheiden koe en varkensmest uit de markt kunnen halen is er een perspectief geboren, graag je reactie bij voorbaat dank.

Of registreer je om te kunnen reageren.