Home

Nieuws 474 x bekeken

Zweedse zelfverzorgingsgraad vlees zakt

Jönköping - De varkens- en rundvleesproductie in Zweden loopt steeds verder terug. De zelfverzorgingsgraad zakt naar een nieuw dieptepunt. Dat stelt de Zweedse rijksdienst landbouw vast.

Voor varkensvlees daalde in het eerste halfjaar de zelfverzorgingsgraad naar 66 procent tegen ruim 70 procent in de eerste helft van vorig jaar. Voor rundvlees daalde het zelfbevoorradingscijfers voor het eerst onder de 50 procent tegen ruim 52 procent in de eerste zes maanden van vorig jaar en vorig jaar als geheel. De ontwikkeling is mede een gevolg van de groeiende binnenlandse consumptie. Daardoor wordt meer geïmporteerd. De Zweedse burgerij kocht in het 1e halfjaar 179.000 ton varkensvlees: krap 8 ton meer dan in de eerste helft van 2012. De rundvleesafzet pluste met 9 ton naar 123.400 ton. In het pluimveevleessegment ontwikkelt de zelfverzorgingsgraad zich eveneens negatief, ook omdat de binnenlandse productie de stijgende consumptie niet kan bijhouden. Over het eerste halfjaar zijn echter nog geen cijfers beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.