Home

Nieuws 1677 x bekeken 13 reacties

ZLTO: we zijn het zat

Den Bosch – Een bouwstop voor de veehouderij in Brabant is funest voor boeren en heeft verstrekkende negatieve gevolgen voor de hele keten. Dat zegt ZLTO in reactie op het besluit in de provincie Noord-Brabant om per direct een bouw- en uitbreidingsstop voor de veehouderij in te voeren.

“De provincie werkt het verduurzamen van de land- en tuinbouw uit met oude instrumenten die gericht zijn op beheersing en sanering van de sector”, zegt ZLTO-bestuurder Herman van Ham. “In Brabant zijn 100.000 gezinnen afhankelijk van de land- en tuinbouw en het agro- en foodbedrijfsleven. Wij eisen daarom van Gedeputeerde Staten op korte termijn harde toezeggingen over aanpassingen van de provinciale instrumenten.”

ZLTO is niet alleen kritisch op de bouwstop, maar ook over het andere beleid voor de glastuinbouw, de melkveehouderij rond natuurgebieden en het beregeningsbeleid. “We zijn het gewoon zat”, aldus Van Ham.

De Brabantse politiek heeft vrijdagavond besloten om met onmiddellijke ingang een bouw- en uitbreidingsstop in te voeren voor de veehouderij. Alleen veebedrijven die bovenwettelijk presteren, worden nog vergund. Wat de nieuwe regels betekenen, is nog onduidelijk.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  ik zou zeggen, laat nu dan maar eens zien wat je waard ben lto

 • Fleur de lille

  Waarom wil ZLTO eigenlijk niet dat boeren bovenwettelijk presteren?

 • Mozes

  Omdat de wettelijke eisen al moeilijk haalbaar zijn en het nut van de bovenwettelijke eisen zeer discutabel is.

 • schoenmakers1

  Fleur, als jij een belastingaanslag krijgt, ga jij dan ook zomaar het dubbele betalen?

 • RSommers

  Ze hebben zelf deelgenomen aan de gesprekken om tot een nieuw beleid te komen om de sector verder te verduurzamen. Dit is niet meer dan een kreet om de volgzame achterban rustig te houden. Als ik hierin ongelijk heb wordt het tijd dat de ZLTO dit ook eindelijk een keer laat zien.

 • Sjaak

  Precies R.Sommers, we kunnen weinig waarde hechten aan die kreet....
  Het nieuwe beleid is niet correct uitgevoerd en men handhaaft niet, vandaar dat nu de hele sector moet bloeden!
  Als ZLTO geloofwaardig over wil komen en respekt af wil dwingen, zorgen ze eerst dat die puinhoop opgeruimd wordt en dan is bovenwettelijk presteren overbodig!
  Maar gezien de resultaten uit het verleden, heb ik daar weinig hoop op...

 • Fleur de lille

  @schoenmakers1
  Als ik naar een goedkopere gemeente moet verhuis ik.

  In Gelderland zijn LOG gebieden (Azewijn en Beemte Vaassen) die niet worden gevuld vanwege gebrek aan interesse uit de sector.

  Wat is nou het probleem?

 • Hogman1

  @Fleur
  Probleem is misschien wel mijn moeder.
  Moet ik die kapot laten gaan in een verzorgingshuis omdat ik gedeporteerd word van Brabant naar Gelderland.
  Ik vind mijn beroep mooi, ik heb liefde voor mijn vak ,ben ongeschoold en economisch meer dan goed onderlegd
  Varkens houden op afstand houden zal mij om het geld te doen zijn en dat is niet mijn drijfveer .En dat is iets wat U misschien niet kan begrijpen.

 • schoenmakers1

  mijn probleem is fleur, dat jij de boeren zomaar allerlei beperkingen wil opleggen en dit heel normaal vindt en dat ik geen antwoord krijg op de vraag of dat jij extra betaalt op de belastingaanslag, jij vindt wel normaal dat de boer extra lasten krijgt

 • Fleur de lille

  @schoenmaker
  Ik heb er onlangs voor gekozen een klap extra belasting te betalen voor mijn auto. Jaren lang op biogas gereden. Goedkoop en schoon. Door het misbeleid van Den Haag met weerzin overgestapt naar een veel duurdere Diesel.

  Dus het antwoord op je vraag is: Ja

  @Hogman1
  Beperkte mobiliteit van veehouders creëert het probleem van over concentratie. In andere sectoren zie je dat ondernemers door overproductie en daardoor te lage prijzen een ander product of en andere markt kiezen.

  In de food zie een een overproductie die economich niet wordt ingeperkt.

  Resultaat is dat je de foodsecor teveel dicht opelkaar teveel produceert.
  Gevolg: lage marge's, kritische investeerders, faillissementen en uiteindelijk stoppers.
  Door subsidies worden deze boeren overeind gehouden.

  Ik zeg niet dat u moet verhuizen.
  De sector kan zich als geheel inzetten voor spreiding. Dat is wat anders dan vechten tegen een terechte bouwstop. Vol is vol.

  Goede oplossing voor economie(Grondstofproducenten, vervoer en bouw), leefomgeving, milieu, natuur en ondernemers, beleidsmakers en adviesdiensten.

 • niek brabant

  ha fleur. vol is vol zeg je, zeg je ook vol is vol in Nederland als het om b.v. om asielzoekers gaat .of is Nederland dan met zoveel mensen niet vol ?

 • RSommers

  Beste Fleur,

  De bouwstop gaat niet over Vol is vol! De bouwstop gaat over een verdere verduurzaming van de agrarische sector. Als je de regels uit de ontwerpverordening ruimte 2014 van Brabant kent, kun je met simpel verstand snappen dat deze aanvullende regels door de meeste landbouwers niet te betalen zijn en dat zodoende ook geen verdere verduurzaming van de sector zal plaatsvinden. Zeker voor de relatief kleinere bedrijven zijn deze eisen niet te betalen en wordt dus een verdere schaalvergroting gestimuleerd!

 • schoenmakers1

  fleur, het antwoord is dus nee, je betaald de aanslag niet dubbel of zo, maar je gaat uit vrije wil iets anders doen wat je eerst deed, laat de boeren ook de vrije keuze houden, zou wel net zo eerlijk zijn, het zijn niet voor niets vrije ondernemers

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.