Home

Nieuws 1257 x bekeken 1 reactie

Wit-Rusland steunt kaligigant Belaruskali

Minsk - Belaruskali, één van de grootste kaliproducenten ter wereld, hoeft van de Wit-Russische staat tot het einde van het jaar geen exportbelasting te betalen. Normaliter betaalt Belaruskali tussen de 75 en 85 euro per ton. De stap is bedoeld de afzet te vergroten nu prijzen zijn gekelderd nadat het Russische Uralkali een kartel met Belaruskali heeft opgeschort en een prijzenoorlog aankondigde.

Uralkali claimt de laagste productiekosten wereldwijd en kan in potentie Belaruskali wegconcurreren, vreest de Wit-Russische president Aleksandr Lukashenko. De president heeft ook aangekondigd dat Belaruskali enkele tientallen miljoenen aan betalingen voor het ontwikkelen van een mijn later mag terugbetalen. Vladislav Baumgertner, CEO van Uralkali die verdacht wordt van machtsmisbruik, wordt door Wit-Rusland vooralsnog niet vastgehouden.
Belaruskali en Uralkali waren samen goed voor 40 procent van de wereldwijde exporten van de meststof kali en het opbreken van het invloedrijke kartel maakte dat Rabobank klanten direct een analyse van de mogelijke gevolgen toestuurde.

Eén reactie

  • wilco melis

    ben ik nu dom of lees ik iets verkeerd, twee fabrikanten die voor bijna de helft aan marktaandeel (denk nog meer als het gaat over export is het binnenland niet meegerekend) hebben hebben ruzie, ze hebben een 'kartel' opgeschort. ik weet niet wat een ton kali doet maar kartel vorming is volgens mij verboden en als je zoveel macht hebt over de markt ga je geen ruzie maken en de prijs laten dalen

Of registreer je om te kunnen reageren.