Home

Nieuws 1 reactie

Willem-Alexander ziet kansen voor voorzichtig herstel van de economie

Den Haag – Koning Willem-Alexander ziet kansen voor een voorzichtig herstel van de economie. Dat zei hij in zijn eerste troonrede. Willem-Alexander zegt erop dat de economische crisis in Nederland steeds voelbaarder wordt, gezien de stijgende werkloosheid en het oplopende aantal faillissementen.

“Er zijn voorzichtige signalen dat de mondiale economie aantrekt. Voor Nederland betekent dat perspectief op herstel”, aldus de koning. De regering wil het groeivermogen van de Nederlandse economie versterken. De koning zegt dat de noodzakelijke hervormingen tijd kosten en vragen om doorzettingsvermogen.

Om de economie te stimuleren wordt de vrijstelling van de schenkingsbelasting verruimd, waardoor jongere generaties makkelijker kunnen investeren in de eigen woning. Om de toegang tot kredieten te vergroten, maakt de regering in 2013 125 miljoen euro vrij, waarmee het midden- en kleinbedrijf kan investeren in nieuwe activiteiten. Ondernemers hebben daarnaast de mogelijkheid om investeringen versneld fiscaal af te schrijven. De regering gaat daarnaast samen met pensioenfondsen, verzekeraars en banken een Nederlandse investeringsinstelling oprichten. Hiermee kunnen grote beleggers gekoppeld worden aan investeringsprojecten op terreinen als zorg, energie, schoolgebouwen en infrastructuur.

De koning noemt maatregelen om de staatsschuld te verlagen noodzakelijk. "De 11 miljard euro rente die de Nederlandse samenleving jaarlijks betaalt voor de staatsschuld begint steeds meer druk te leggen op de economische groei, de betaalbaarheid van voorzieningen en op de inkomens van mensen”, aldus Willem-Alexander, verwijzend naar de 6 miljard extra bezuinigingen.

De koning vindt dat Nederland in Europa een actieve rol moet spelen, gezien de betekenis van de EU voor de economische, sociale en politieke toekomst van Nederland. “Onze open economie heeft ons veel gebracht, maar maakt ons land ook extra kwetsbaar in tijden van internationale crisis en stagnatie. Samenwerking met andere landen is in het belang van Nederland”, aldus Willem-Alexander.

In zijn eerste troonrede noemde Willem-Alexander de land- en tuinbouw niet. Koningin Beatrix wijdde elk jaar in haar jaarlijkse troonrede wel een of twee zinnen aan de primaire sector.

Willem-Alexander begon zijn troonrede met een persoonlijke noot, waarbij hij de Staten-Generaal, het volk en zijn moeder bedankte voor de hartverwarmende start van zijn koningschap. Ook sprak hij dank uit voor de steun na het verlies van prins Friso.

Eén reactie

  • alco1

    Wat moest ie anders zeggen? We blijven nog tijden in de shit!!. Hij moet eens duidelijk zijn en zeggen dat de gevolgen van het wanbeleid in het verleden veel erger is dan hij erg in had.

Of registreer je om te kunnen reageren.