Home

Nieuws 917 x bekeken 3 reacties

Wilde dieren komen uit het dal

Londen - Het gaat voorzichtig de goede kant op met de wilde dieren in Europa. Hun aantallen zijn in de afgelopen vijftig jaar flink toegenomen en hun leefgebieden worden steeds groter.

Dat is donderdag gebleken uit een onderzoek van onder meer het Britse dierkundige genootschap (ZSL) en Birdlife International.

Een van de soorten die aan een opmars bezig zijn, is de wisent, ook wel de Europese bizon genoemd. Door het jagen kwam de wisent honderd jaar geleden niet meer voor in het wild. Er waren alleen nog wat gevangen exemplaren. Die werden gefokt en de nakomelingen werden uitgezet in de natuur. Nu zijn er ongeveer drieduizend wisenten, vooral in Polen en Wit-Rusland. De wisent geldt nog wel als ‘kwetsbaar’, maar het grootste gevaar is geweken.

Ook de bever, de witkopeend, de kleine rietgans en de brandgans maken het goed. Daar staat tegenover dat de Iberische lynx achteruitgaat.

De vooruitgang betekent niet dat de problemen voorbij zijn. Bij veel diersoorten zijn de populaties enorm gekrompen in de eerste helft van de 20e eeuw. "Hoewel de soorten over het dieptepunt heen zijn, zitten veel nog steeds onder de historische niveaus. Ze zijn nog niet op het niveau dat nodig is om te garanderen dat ze ook op lange termijn blijven bestaan'', aldus het rapport.

In Nederland gaat het goed met de grijze zeehond en de gewone zeehond. De bever heeft het hier juist moeilijk. "Een slechte leefomgeving lijkt het voortplantingssucces in de Biesbosch te beperken'', stellen de onderzoekers. Het aantal brandganzen in Nederland neemt af doordat ze worden geruimd. De vogels brengen de landbouw namelijk schade toe.

Bij de presentatie werd het rapport in ontvangst genomen door Europarlementslid Gerben-Jan Gerbrandy van D66. Hij laat in een reactie weten: "Dit rapport laat zien dat er positieve resultaten gehaald zijn dankzij decennialange bescherming en keiharde inzet van natuurbeschermers. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer.''

Laatste reacties

 • Zippie

  Inderdaad helaas gaat het met de ganzen in Nederland niet zo goed !!!!

 • jan1

  Gaat het daar niet zo goed mee of gaat het daar te goed mee.

 • Elevage

  zippie, zolang je ongeveer je nek breekt over al die ganzen die op ons land zitten, en zelfs niet meer wegtrekken in de herfst/winter lijkt het me duidelijk dat de gans het prima heeft hier.
  Overigens word boven in dit verslag gesteld dat het prima gaat met de brandgans, ze zullen alleen minder in Nederland zitten, maar dat is geen drama, de wisent staat hier ook niet in de achtertuin.

Of registreer je om te kunnen reageren.