Home

Nieuws

Werkloosheid licht gedaald in augustus

Den Haag - De werkloosheid is in augustus licht gedaald. In totaal zaten 683.000 mensen zonder werk, 11.000 minder dan een maand eerder. Dat is 8,6 procent van de beroepsbevolking, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In juli was het werkloosheidspercentage nog 8,7 procent.

De daling van de werkloosheid, die volgt op een vrijwel voortdurende toename in de afgelopen 2 jaar, komt nagenoeg volledig voor rekening van jongeren. "Het was prachtig weer in augustus. De terrassen zaten vol. Daardoor vonden jongeren makkelijker een bijbaan", zei econoom Senne Janssen van het CBS. "Bovendien zien we aan de inschrijvingen op hogescholen en universiteiten dat momenteel meer jongeren ervoor kiezen door te studeren en dus geen werk zochten."

Het CBS corrigeert de werkloosheidscijfers voor dergelijke seizoensinvloeden, die altijd optreden in de zomermaanden, maar die waren volgens Janssen dit jaar sterker dan gemiddeld. Hij acht de kans dan ook groot dat de afname van de werkloosheid "incidenteel" is. "Andere arbeidsmarktindicatoren, zoals uitzenduren en vacatures, wijzen absoluut nog niet op een verbetering", aldus de econoom.

Wel stelt het CBS vast dat de stijgende trend van de werkloosheid aan het afvlakken is. De afgelopen 3 maanden kwamen er gemiddeld 8.000 werklozen per maand bij. "Dat waren er eerder dit jaar nog 20.000 per maand", zei Janssen.

Het aantal WW-uitkeringen is met 5.000 toegenomen tot 399.000, zo blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Of registreer je om te kunnen reageren.