Home

Nieuws 9 reacties

Waterschap Rijn en IJssel verhoogt lasten fors

Doetinchem - De waterschapslasten voor een agrarisch bedrijf in het waterschap Rijn en IJssel zullen fors omhoog gaan. Een agrarisch bedrijf van 40 hectare zal de waterschapslasten volgend jaar van ruim 2.000 euro zien stijgen naar meer dan 2500 euro.

Dat blijkt uit de voorstellen die het waterschapsbestuur volgende week behandelt. De belastingverhoging is een gevolg van de aanhoudende crisis, stelt het waterschap in een toelichting. jarenlang heeft het waterschap door een dividend van 4 miljoen euro per jaar tarieven kunnen handhaven die niet kostendekkend waren.

Het waterschap heeft de afgelopen jaren structurele bezuinigingen doorgevoerd. Tot 2017 gaat het om 36 miljoen euro. Het schap heeft te maken met hoger kosten door de overheveling van rijkstaken naar het waterschap. Dat gaat om het hoogwaterbeschermingsprogramma en de muskusrattenbestrijding. Hoewel het waterschap voor die taken minder geld kwijt is dan het Rijk lopen de kosten daarvan voor het waterschap wel op.

Aan de inkomstenkant heeft het schap te maken met een lagere belastingopbrengst door het toegenomen aantal kwijtscheldingen en door faillissementen. Het schap zegt dat de tarieven nog laag zijn in vergelijking met de heffingen in naburige waterschappen.

Laatste reacties

 • krulsaart

  Optie 2: Afstoten van taken die niets met waterhuishouding te maken hebben.

 • BoB de Bakker

  Andere optie: Terug naar de basis met het waterschap! Dus werken aan waterlopen en geen kantoor vol met....beleidsmakers.

 • Rub

  En dan nog even over het kantoor in doetinchem:

  19 miljoen (als ik dat goed heb) heeft dat mogen kosten een paar jaar geleden........
  Afscheidsfeestje van een bestuurder 2 ton......... jaja

  Tja waarschijnlijk ben je minder zuinig wanneer het je eigen centjes niet zijn,.....

 • Mels

  Bob de Bakker,helemaal met je eens en ook Rub heeft het bij het rechte eind. Elk waterschap zou zich diep moeten schamen als ze moeten concluderen dat er meer uitgegeven wordt aan niet primaire taken als waterlopen/huishouding en dijken en gemalen. De meeste zijn verworden tot NEPtuur organisaties die tot doel hebben om zoveel mogelijk landbouwgrond in waterberging oid om te zetten. Waarom betalen we niet gewoon enkel dat deel van de waterschapslasten die betrekking hebben op ons belang? Nl:droge landerijen en goed en voldoende water om te beregenen.

 • BoB de Bakker

  Waarom worden de bestuurders van waterschappen niet door de agrariers aangesproken. Bij de meeste waterschappen zitten gelukkig nog steeds boeren in het bestuur maar ondertussen wel voor een politieke partij. Net of een CDA-er ander water wil dan een VVD-er

 • gjh

  bob ben het met je eens

 • bertes

  ook al geld gaan beleggen in iets wat veel renement op zou leveren. en nu al het geld weg. en de bestaande klanten kunnen weer betalen. om te beginnen het bestuur in de gavangenis.

 • BoB de Bakker

  Het bestuur weet vaak niet eens wat het management uitspookt!

 • M.harmsen

  Gewoon opheffen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.