Home

Nieuws

‘Vredesclausule’ moet handelsdeal dichterbij brengen

Genève - Een groep van ontwikkelingslanden, bekend als de G33, wil in een nieuw WTO-handelsverdrag meer flexibiliteit voor ontwikkelingslanden om voedselvoorraden op te bouwen en binnenlandse voedselhulp te verstrekken. De afgelopen weken werd hierover intensief gesproken met andere lidstaten, maar nog zonder resultaat. Dat rapporteert directeur-generaal van de WTO Roberto Azevedo.

Opvallend is een idee van de G33 om een ‘vredesclausule’ in te bouwen. Het idee, waarover nog weinig bekend is, komt neer op een afspraak dat in bepaalde situaties landen afspreken elkaar niet aan te klagen bij de WTO. Volgens bronnen bij het proces staan veel landen ook buiten de G33 positief tegenover het idee, maar bij onderhandelingen moet nog precies gedefinieerd worden welke situaties het betreft.
In december vindt op het Indonesische eiland Bali een ministeriële conferentie plaats die landen dichter bij een handelsdeal moeten brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.