Home

Nieuws 427 x bekeken

‘Volumegerichte strategie Uralkali werkt niet’

Plymouth – De nieuwe strategie van Uralkali, gericht op afzetvolume in plaats van aanbodbeperking, is economisch onrendabel. Dat zei topman van het Amerikaanse Mosaic Jim Prokopanko tijdens een conferentie.

Uralkali is de grootste kaliproducent wereldwijd en een koerswijziging van de Russische onderneming veroorzaakte in de markt schokgolven.
Uralkali maakte enkele weken geleden bekend zich te gaan richten op het winnen van marktaandeel door het opvoeren van de productie, terwijl voorheen de totale kalimarkt vooral een spel was van enkele kartels die de prijs opvoerden juist door aanbod te sturen. Mosaic, een bedrijf uit de staat Minnesota, zag door de actie zijn aandelen kelderen, maar overweegt niet eenzelfde strategie te gaan voeren.
Volgens Prokopanko heeft de markt overdreven gereageerd op uitspraken van Vladislav Baumgertner, de topman van Uralkali. Baumgertner brak een machtig kartel met het Wit-Russische Belaruskali op, maar werd vervolgens in Wit-Rusland gevangengezet. Prokopanko sprak zich niet uit over een mogelijk lijmen van de Russisch-Wit-Russische exportcombinatie, voorheen goed voor 40 procent van de wereldwijde exporten.
Mosaic verlaagde niettemin de afzetverwachting voor het derde kwartaal kali van 1,8 tot 2,1 miljoen ton eerder, naar 1,45 tot 1,65 miljoen ton nu. Mosaic is na het Canadese Potashcorp de grootste producent van kali in Noord-Amerika. De organisatie gaat nu uit van een prijs tussen de 330 en 340 dollar per ton, de top 20 dollar lager dan de vorige raming.
Naast de prijsoorlog die Uralkali wil ontketenen, speelt volgens Prokopanko koopschuwheid van Indiase kopers een rol. Prokopanko benadrukte dat relatief hoge inkomsten voor boeren in onder meer de Verenigde Staten en Brazilië in combinatie met de toegenomen betaalbaarheid van kali zal leiden tot behoorlijke verkopen. Voor de langere termijn verwacht Mosaic een stabiele groei van de van 3 procent per jaar dit decennium.

Of registreer je om te kunnen reageren.