Home

Nieuws 1440 x bekeken 12 reactieslaatste update:18 sep 2013

Natuurorganisaties teleurgesteld over bezuinigingen

Den Haag – Natuurorganisaties reageren teleurgesteld op de bezuinigingen die het kabinet doorvoert op het gebied van natuur. Natuurmonumenten roept het kabinet op om te blijven investeren in groen herstel van de economie.

“Investeren in natuur levert banen op en is bovendien van grote economische waarde: gebleken is dat elke geïnvesteerde euro zich dubbel en dwars terugverdient”, aldus de organisatie, die benadrukt dat het niet goed gaat met de natuur.
Directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel pleit voor meer natuur die tegen een stootje kan en zorgt voor een gezonde economie. “Dat kan bijvoorbeeld met natuurlijke oplossingen voor de waterveiligheid. Daarmee kunnen we Nederland veiliger en mooier maken.”
Natuurmonumenten zegt geen moeite te hebben met een terugtrekkende overheid, maar de organisatie vraagt de overheid dan wel ze in staat te stellen de natuur goed te beheren. “Zorg voor een goede, hanteerbare natuurwet, met voldoende bescherming. Maak het karwei van het Nationaal Natuurnetwerk af”, luidt de oproep van Natuurmonumenten.
Ook de Vogelbescherming reageert teleurgesteld op de in haar ogen omvangrijke bezuinigingen. De bezuinigingen maken het volgens de Vogelbescherming moeilijker om meer mensen te betrekken bij natuur en landschap. Dat is volgens de organisatie nodig om het grote verlies aan soorten tegen te gaan. De Vogelbescherming vindt het beperken van natuurbeleid tot beheer van natuurgebieden en uitvoeren van Europese verplichtingen onvoldoende om de natuur te beschermen.

Laatste reacties

 • Gemini

  Helemaal mee eens! Juist nu zouden boeren en natuurbeschermers de handen inéén moeten slaan!

 • Zippie

  Inderdaad binnen deze zogenaamde 'formele natuurgebieden' (lees kraaien en vossen fok gebieden) van deze knuffelclubs, gaat het wel heel erg goed met de veldleeuwerik en de patrijs!

 • PetervanKempen

  @Zippie:Bingo!
  Diep triest dat een club die op alle manieren boeren geld tracht over te hevelen voor nog meer roofgedoog gebieden nu opeens zo begaan is met het lot van zeldzame en bedreigde bodembroeders op boeren land.
  Ik herhaal maar weer eens, voor een liter melk van 98 cent in de super krijg je geen bloem en kruidenrijk grasland en geen grutto's en keiviten.
  Als ook de jacht door oa dit soort knuffelclubs wordt gedwarsboomd is het al helemaal s dweilen met de kraan open. Zelfs de gecastreerde zwerfkatten, een mensen probleem, van de Dieren bescherming die VB ook gedoogt vinden dan geen prooi meer. terug naar de vuilnisbak dus........

 • trijnie

  De vogelbescherming weet zeker niet dat de grutto, veldleeuwerik en patrijs allang verdwenen zijn uit het boerenland, verpletterd onder rollers en uit gemaaid. Niks meer aan te doen.

 • trijnie

  De vogelbescherming weet zeker niet dat de grutto, veldleeuwerik en patrijs allang verdwenen zijn uit het boerenland, verpletterd onder rollers en uit gemaaid. Niks meer aan te doen.

 • jordi 1455

  @trijnie kraaien en vossen jatten eieren uit de nesten.

 • Romeijn

  Wat goed dat de Vogelbescherming opkomt voor boeren en hun vrijwilligers!

 • trijnie

  Jordi, jazeker en gaaien zijn nog erger weet ik uit ervaring, maar Jordi die kraaien en trawante waren er altijd al, ook toen er nog wel weidevogels waren. Maar er wordt tegenwoordig zo vroeg gemaaid dat de vogels de tijd niet hebben om de pullen groot te brengen, zelfs niet om de eieren uit te broeden. Ik zeg niet zo maar wat, ik woon al zowat 40 jaar in de polder en heb het allemaal meegemaakt.
  Alleen op een paar weilanden bij ons achter zijn elk jaar nog een aantal Wulpen. Maar dat land is van sbb en de boer die het pacht mag pas in juli maaien. Het zou mooi zijn als boeren tegen een vergoeding, wat later zouden willen maaien, maar dat gebeurt hier niet.

 • johannetje

  Ach ja......ook weer zo'n club.....
  veel leden aan de Prinsengracht.

 • veldzicht

  Laat me niet lachen,, elke euro die je in natuur steekt wordt dubbel en dwars terug verdiend,,die bende die ze er hier van hebben gemaakt, alleen
  maar distels,brandnetels,biezen en andere troep en s,winters lopen er wat
  half dooie grazers te creperen,er zit niets bijzonders, mooi is het al
  helemaal niet, het enigste het heeft bakken geld gekost,en het blijft tot
  in lengte van jaren geld kosten.

 • jos54

  de beleidmakers verdienen eraan dus voor die mensen is het zakken vullen

 • PetervanKempen

  Ja het is waar dat moderne landbouw niet echt prima de luxe is voor wilde dieren en vogels.
  Maar het is nog veel meer waar dat de vogelbescherming CS wel willen dat er extensief landbouw bedreven wordt , maar niet de financiering regelen.
  En dat zg natuurgebieden een monocultuur zijn met overpopulaties door gebrek aan beheer en geintroduceerde exotische runderen die als natuur worden verkocht aan sufferds uit de stad is algemeen bekend en overal te bezichtigen. Let op: het meest intensief beheerde natuurgebied is de hoge veluwe, daar is van alles te zien op gebied van wilde dieren in alle soorten en ja de bezoekers willen er zelfs toegangsgeld voor betalen! Niet voor een dodenlandschap met alleen ganzen of halfdode herten en paarden denk ik zo. Geef geld aan een boer en je krijgt een mooi landschap terug.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.