Home

Nieuws 1447 x bekeken

Voedselprijzen blijven dalen

Rome – Wereldwijd blijven de voedselprijzen dalen. Dit blijkt uit de FAO-voedselprijsindex, gemeten door de wereldvoedselorganisatie FAO. Vorige maand bereikte de index het laagste niveau sinds juni 2012.

De index meet maandelijks de prijs van een mand vol levensmiddelen. In augustus dit jaar kwam de prijsindex op een waarde van 201,8 punten. Dit is bijna 2 procent minder dan de waarde in de maand daarvoor en ruim 5 procent lager dan augustus 2012.

De daling komt volgens de wereldvoedselorganisatie door voornamelijk aanhoudende daling van de internationale prijzen van granen en oliën. De organisatie zag wel lichte prijsstijgingen van zuivel, vlees en suiker. Voor alle zuivelproducten die deel uitmaken van de index, met uitzondering van boter, stegen de prijzen. De prijs van boter bleef achter, omdat belangrijke boterexporterende landen te maken kregen met tegenvallende vraag.

De scherpe daling van de graanprijzen is een weerspiegeling van de sterke groei van de graanproductie in de wereld dit jaar en de toename van het aanbod van mais, aldus de FAO. De organisatie heeft de oogstramingen bijgesteld en komt met een nieuwe prognose van de wereld graanproductie in 2013. Deze zal naar verwachting stijgen tot 2.492 miljoen ton. De prognose is, vergeleken met de prognose van juli dit jaar, omhoog bijgesteld met 14 miljoen ton, omdat de maisopbrengsten in Argentinië hoger uitvallen en verbeterde vooruitzichten in de EU en Oekraïne.

Volgens de FAO stevent de wereldwijde graanproductie dit jaar af naar een nieuw record. Volgens de laatste prognoses komt die productie 7,7 procent (179 miljoen ton) hoger uit, vergeleken met 2012. De maisproductie in de VS heeft hieraan een bijdrage geleverd. De wereldvoedselorganisatie meldt dat de maisproductie in de VS weer terug is op het normale niveau. Dit jaar wordt in de VS een maisproductie verwacht van 343 miljoen ton. Dit is ongeveer een kwart meer (69 miljoen ton), dan in het droogtejaar 2012.

Volgens de meest recente FAO-prognose blijkt dat de menselijke consumptie van graan licht is gestegen met 1,2 procent tot 1.094 miljoen ton dit jaar. Dit komt neer dat per hoofd van de wereldbevolking het verbruik stabiel blijft op ruim 152 kilogram voor graan, 67 kilogram voor tarwe en bijna 57 kilogram voor rijst.

Of registreer je om te kunnen reageren.