Home

Nieuws 995 x bekeken 8 reacties

'Vlees met poepbacteriën in voedselketen'

Hilversum - Veel vlees dat uit het slachthuis komt en uiteindelijk wordt opgegeten door mensen, is besmet met bacteriën als E.coli. Dat komt doordat vaak de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt, waardoor er mest op het vlees terecht komt. Het tv-programma Zembla meldt dinsdag dat keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector dat zeggen in de uitzending van komende donderdag.

De E.coli-bacterie veroorzaakt maagklachten en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen.

Volgens een van de keurmeesters zit er poep op ongeveer 60 procent van de karkassen. "Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken."

Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met water weggespoeld of afgeveegd. "Zodat het helemaal verspreid raakt over het vlees."

Volgens Zembla gebeurt het ook dat het vlees van zieke dieren in de voedselketen terechtkomt. De keurmeesters hebben slechts een paar seconden om een geslacht dier te keuren. Daardoor zien ze veel dingen over het hoofd, zoals afwijkingen, abcessen en ontstekingen.

Laatste reacties

 • trijnie

  Hmmmm, niet zo fijn, ook altijd wat...

 • geen boer

  poehpoeh het is wat met die bacteriën. Vroeger was het natuurlijk véél beter, varken aan de ladder in de buitenlucht, u weet wel.
  ...zucht...
  Iemand al eens afgevraagd waarom we in godsnaam elk jaar wéér gemiddeld ouder worden? Hoe overleven we al die bacteriën toch?

 • W Geverink

  Slachten is geen steriel proces, vroeger niet en nu ook niet. Ook als je Anna 53 een aai over haar Holstein bolletje geeft heb je al een zootje van die 'poep' bacterien aan je handen. Door de eeuwen heen is er dus eigenlijk niets veranderd. Nou ja, tegenwoordig wordt er een grote heisa over gemaakt. Dit is waarom onze ouders altijd alle vlees door en door gaar bakken en braden.

 • abtje

  Nu zijn het de keurmeesters die hun werk niet goed doen en de schuld uiteraard doorschuiven. Zij laten steken vallen en helpen de sector zo lekker vooruit, not.
  Als je het als keurmeester niet aankan , keur dan alles af, moet je zien hoe snel er een tweede of derde keurder bij is of de band gaat dan wel langzamer lopen. Maar help niet de hele boel overstuur.

 • Marco22

  Gelukkig wordt al het vlees verhit in de keuken. Maar dat schijnt Zemblablabla niet te weten. Zembla=ophitser in dienst van groenmaffia.

 • bankivahoen

  Je hebt gelijk agmmac@, Zembla is het zgn ethisch verantwoord journalistiek programma van de staatsomroep ! Kortom het uithangbord van wakker dier, groenpoes en wie al niet meer. Voor de gewone burger lijkt het vaak dat ze alles goed wetenschappelijk onderbouwen maar wie goed oplet ziet dat het altijd vanuit 1 kant belicht wordt !

 • jordi 1455

  @bankivahoen maar ze hebben niet eens door hoeveel poep bacteriën er in huis zijjn.

 • Tomtom1912

  Waneer kom dit op tv en op welken net

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.