Home

Nieuws 40 reacties

Verplichte mestverwerking ook bij handhaving dierrechten

Den Haag – Ook als het stelsel van dierrechten blijft bestaan, krijgen veehouders te maken met verplichte mestverwerking. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

Zij reageert daarmee op vragen van de SGP. “De nationale mestproductie overstijgt de plaatsingsruimte binnen Nederland”, zegt Dijksma. “Het stelsel van verplichte mestverwerking wijzigt deze situatie niet, maar zorgt er wel voor dat de druk op de nationale mestmarkt wordt verlicht. Daarom zal de regering dit stelsel niet intrekken, mocht aan het eind van dit jaar besloten worden om het stelsel van dierrechten ook na 2015 te handhaven.”

Mestverwerking is hoogstwaarschijnlijk vanaf 1 januari volgend jaar verplicht. Als uit een onderzoek vooraf blijkt dat dit systeem het gewenste effect zal hebben, kunnen een jaar later de dierrechten worden afgeschaft. De dierrechten worden echter gehandhaafd als mestverwerking niet leidt tot het halen van de milieudoelen in de Nitraatrichtlijn. In dat geval worden ook productierechten voor de melkveehouderij geïntroduceerd; Dijksma is al bezig deze voor te bereiden.

Uit de brief blijkt tevens wat de sancties zijn bij het niet voldoen aan de mestverwerkingsplicht. Bij opzettelijke overtredingen kan een gevangenisstraf van zes jaar worden opgelegd, een taakstraf of een boete van maximaal 78.000 euro. In andere gevallen is een hechtenis van ten hoogste een jaar, een taakstraf of een boete tot 19.500 euro mogelijk. De bestuurlijke boete bedraagt 11 euro per kilo fosfaat overschrijding.

Laatste reacties

 • Hogman1

  Bij opzettelijke overtredingen kan een gevangenisstraf van zes jaar worden opgelegd, een taakstraf of een boete van maximaal 78.000 euro. In andere gevallen is een hechtenis van ten hoogste een jaar....
  Je kan dan toch maar beter kopschopper zijn.
  Maar ik moet wel bekennen dat ondanks Dijksma nergens een Visie over heeft ze hierin wel duidelijk is

 • krulsaart

  6 jaar cel? Daar moet een ander een geweldadige groepsverkrachting met dodelijke afloop voor doen.........

 • w v gemert

  Politiek is helemaal van het padje. Als men zich in Den Haag nog afvraagt waarom er zo weinig draagvlak is voor de politiek dan is een ding mijn wel duidelijk ze zijn onbetrouwbaar. In eerdere wetgeving stond al dat de dierrechten afgeschaft zouden worden, later zou het of dierrechten voor alle dieren worden of voldoende mestverwerking, waarschijnlijk krijgen wij het nu alle twee door de strot geduwd. BEDANKT POLITIEK BEDANKT. Hier kan je als ondernemer mee vooruit???????????!!!!!!!!!!

 • Elevage

  dit gaat toch helemaal nergens meer over..
  nog even en je kunt niet meer ondernemen door alle regels die vanuit communistisch Den Haag over je heen worden gestort.

 • porky 1

  zo zie maar weer hard werken wordt in dit land niet gewaardeerd ,
  je kunt beter een uitkering hebben en wat plantjes op je zolderkamer verbouwen en af en toe een inbraakje plegen dan kom je er met een
  taakstraf vanaf maar o wee als je iets te veel mest hebt dan ga je voor zes jaar het hok in
  deze regering moet zo spoedig mogelijk weg

 • Zents beheer

  Voor wie het niet goed gelezen heeft : dit was geen staatsterreur uit de voormalige DDR of Rusland, nee dit is Nederland 2013.
  6 jaar cel voor de overtreder van de nieuwe cumella mestwet en 7 jaar wachtgeld voor Dijksma en de hele club na de nieuwe verkiezingen.

  Dat de wet gerespecteerd dient te worden snapt ik wel maar om een hele beroepsgroep te criminaliseren ,dat kan alleen in dit land.

 • probe14

  Willie van Gemert, jij hebt door welke kant het op gaat. Niet goed voor de harde groeiers maar geweldig voor de gezinsbedrijven. De pvda als redder voor het boerenbedrijf, wie had dat gedacht. Helaas voor lto, nvv en nvp. Zij namen het alleen maar op voor de grote jongens. Mooi dat Dijksma zich niet gek laat maken en de lobby doorziet. Nu snel duidelijkheid aub.

 • info58

  A ware heeft zeker een heleboel melk uit Duitsland gecontracteerd

 • jordi 1455

  Dijksma wil de veehouderij systimatisch om zeep helpen zodat NL 1 natuurgebied wordt.

 • jordi 1455

  met moord kom je nog makkelijker weg, Volkert komt volgend jaar al vrij.

 • W Geverink

  Idd info58. De overheid zal niet zeggen tegen jullie dat je op moet houden met boeren. De overheid zal zorgen dat het voor de boeren in Nederland moeilijk wordt om door te gaan. In die lijnen vertelde een politicus dat tegen zijn familie leden op een feestje. Er zijn verschillende opties. Je kunt er op gokken dat de soep niet zo heet wordt gegeten dan dat het opgediend wordt. Of je bent kapitaalkrachtiger dan de meesten. Voor een realist zonder veel geld en die niet geloofd de politieke verhaaltjes zou het beleveren van A ware vanuit bv Duitsland een optie zijn.

 • joannes

  Emigreren is de oplossing!

 • info58

  @W Geverink. ik verdenk met name de grootse agrarische bank van dit soort praktijken. zij kunnen zich niet permitteren dat er in een korte tijd veel melkveehouders omvallen die de laatste jaren fors geïnvesteerd hebben. mocht de rente richting 2015 weer gaan stijgen krijgen de 2+ gefinancierde bedrijven met rentekosten te maken die hoger zijn als de leasekosten van dit moment. De luchtbel spat uiteen en de ramp is groter als in Denemarken. tel daarbij op de vele afboekingen die nu plaatsvinden op buitenlandse ondernemingen en de Nederlandse mkb en vastgoed portefeuille en dan kon de bank op dit moment wel eens technisch failliet zijn

 • jvanleijsen1

  Beste sharon ,
  kies aub voor behoud van dierrechten en maak koeienrechten !!
  Maak verder aub niet teveel frustratie regeltjes en als het niet klopt korten op gebruik van de rechten !
  Melkfabrieken roepen om meer melk omdat ze minder willen gaan betalen !
  Van alle poespas als verplichte mestverwerking ed wordt de kostprijs alleen maar duurder !!
  Kies nu eens echt voor een beter verdienmodel voor de boer !!

 • Mels

  info58,dat is ie al alleen komt dat niet tot uiting omdat ze veel randgevallen gewoon laten draaien in de hoop op beter na 2015. ook in andere sectoren zitten probleem gevallen die doordraaien in de hoop op beter omdat de bank geen trek heeft in afboekingen,als er een valt vallen er meer....

 • minasblunders1

  Daar heb je helemaal gelijk in, Info 58. Maar er is geen weg terug. Ze hebben de afgelopen (pak 'm beet, 15, 20) jaren zóveel de vernieling in geholpen dat het door jou geschetste doemscenario niet meer te voorkomen is. Ik verbaas me al jaren over die ongelooflijke achterlijkheid in dit land. Ze weten ook werkelijk alles de vernieling in te helpen.

 • melkveehouder .

  @van leijsen, het europees quotum wordt momenteel (weer) niet vol gemolken terwijl we er in Nederland een paar procent overheen knallen. De prijs wordt alsmaar meer op wereldniveau bepaald en de vraag vanuit o.a. China blijft maar toenemen. Daarbovenop nemen de vaste kosten per liter alleen maar toe. En jij wilt óf dure koerechten of consolideren en op termijn de deur sluiten? Gokje, je bent een potentiële stopper die graag een riant pensioen wilt hebben of je overziet de rampzalige gevolgen van koerechten niet.

 • info58

  @ melkveehouder, van leijsen is NMV-er en is lid van de 2+ club

 • John*

  de stallen zijn door varkens en pluimveerechten al waardeloos geworden.. de grond stervensduur door de mestafzet 'opbrengsten' .. de dierrechten hebben geen probleem opgelost, alleen maar problemen gegeven! als de dierrechten zijn werk gedaan hadden. zouden we nu geen mestafzet kosten moeten hebben.. was grond betaalbaar en de bedrijven aan prijs.. maar wat is het nu : grond duur, bedrijven waardeloos door hoge mestafzetkosten en aanschaf dierrechten. waarom denk je dat er op zoveel gezinsbedrijven geen investeringsruimte meer is??

 • hopman

  Hallo mensen ik heb nog niks gelezen over mestmonster uitslagen.
  Zijn die tegen woordig betrouwbaar?

 • puinhoop

  Sharon had het onlangs nog over een beter verdienmodel voor de landbouw: Samen met die instabiele rabo zullen ze de nederlandse boer wel op kosten jagen (ook na 2015). Nederland na 2015 één groot natuurgebied en de rabo(zogenaamd coöperatief) met het boerengeld naar Brazilië e.d. En de boer is bedankt voor zijn jarenlange inzet!

 • info58

  @minasblunders1. er zijn naar mijn bescheiden mening wel degelijk kansen, niet voor iedereen maar het kan een begin zijn om de zaak wat los te wrikken en je moet het durven.
  zelf de melk verkopen in combinatie met kwaliteitseisen
  zelf voer telen in het buitenland met eu premierechten
  zelf de mestafzet regelen en zoveel mogelijk exporteren
  energie neutraal voorzienend zijn
  financieringsdruk verlagen door nu grond te verkopen

 • info58

  @ tcvansteenbergen1
  samen sterker allen we moeten het % nog invullen

 • puinhoop

  info58 inderdaad grond word waardeloos: in zo'n land wil je toch geen boer meer zijn!!!!

 • minasblunders1

  Info58, alleen dat laatste helpt, dit is tevens gunstig voor de mestwet. De overige punten die je noemt kosten alleen maar geld (nog meer investeringen).

 • puinhoop

  Teeven is nog 12.500 criminelen kwijt zag ik bij NOS. Sharon wil die wel compenseren door boeren te leveren die 6 jaar moeten zitten!!!

  'HOE MEER REGELS HOE ROTTER DE STAAT' gaat meer dan ooit op!

 • minasblunders1

  Hopman, mestmonsteruitslagen zullen nooit betrouwbaar zijn. Mest is nl. een levend product met omzettingen en processen.

 • Bison

  Ik denk dat ik levenslang zou krijgen,..ik heb nog geeneens een septictank.lol


  Leipe hollanders,..2 scheten en een poepie te veel,...6 jaar brommen.

 • W Geverink

  Met het geweer over de schouder naar de outhouse (T' huuske) Bison?

 • maatje 1904

  je kunt beter na je pensioen 6jaar in de bak zitten dan in het bejaardetehuis

 • alco1

  Melkquotum heeft miljarden uit de broekzak van de veehouder getrokken. Dierrechten in de varkenssector heeft zo blijkt ook niets opgelost.
  En dat allemaal in een tijd dat we onze markten nog enigzins konden afschermen. Onbegrijpelijk dat er nu nog mensen zijn die met die ellendige maatregelen verder willen. Nu met de geheel vrije wereldhandel is het helemaal uit den boze.

 • abtje

  Als het in de broekzak had gezeten was het nog niet eens zo erg geweest. Hele bedrijven zijn erop gefinancieerd om quotum of rechten te verwerven.

 • info58

  licence to produce heet dat. wat de mestregels en plaatsingsruimte betreft heeft de nederlandse overheid de tijd in gehaald. erop hameren dat er minder fosfaat ed in het veevoer komt en tegelijkertijd de plaatsingsruimte indammen (minder mest per hektare) waardoor de productiviteit afneemt en dus meer grondstoffen van buiten nederland ingevoerd moeten worden.

 • Bertens

  Teeven is nog 12.500 criminelen kwijt zag ik bij NOS. Sharon wil die wel compenseren door boeren te leveren die 6 jaar moeten zitten!!!
  Te zot voor woorden. Als de boer de nor in moet is het bedrijf ook naar de klote.

 • jaapjo

  @alco als er geen produktierechten zijn,dan wordt het voer/land duurder net als voor de qoutering

 • minasblunders1

  Jaapjo, de grondprijs is nog nooit zó hard gestegen als tijdens de quotering. Dit heeft er dan ook niets mee te maken. De reden van de absurde grondprijsstijging is het wanbeleid van de overheid om zoveel grond te claimen voor 'natuur'. Nu diezelfde overheid op zwart zaad zit, zal die luchtbel echt wel lek gaan; de grondprijzen zullen instorten, met of zonder quotering.

 • alco1

  Jaapjo. Voer koop je wel of niet, gelang naar de prijs of koeien verkopen Quotum is een investering over meerdere jaren, waar je niet vanaf wilt als ie goedkoop is en als ie hoog is je vaak zelf ook goed melkt. Alleen speculanten worden er beter van

 • W Geverink

  Ik lach nu al alco1. Nederlanders kun je niet vrij laten melken want ze jagen altijd voor zichzelf en anderen de prijs van voer mest grond etc door het dak terwijl de melkprijs naar de knoppen gemolken wordt. Hoe lang denk je dat het duurt voordat de melkveehouderij in de zelfde eigen vermogenspositie zit als de varkenshouderij met melkprijzen uit 2009.

 • Pe

  Dan zal de wal het schip wel keren W Geverink! Idd Info58 en minasblunders, als niemand iets aan het land verdienen, zal het ook wel weer snel over zijn met de hoge prijzen.

 • koestal

  als het iets beter gaat,komt de overheid direct met regels om de vreugde te temperen,leuker kunnen ze het niet maken

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.