Home

Nieuws 27 reacties

'Veehouderijsysteem niet langer houdbaar'

Den Haag – Het totale bedrijfsplan van de veehouderij zoals we het nu in Nederland doen, is niet meer houdbaar. Dat zegt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, tijdens een hoorzitting over de veehouderij in de Tweede Kamer.

Dales benadrukt dat er niemand schuld aan heeft dat het systeem is zoals het nu is. Maar hij constateert ook dat eigenlijk niemand meer dit huidige systeem verder wil. “Niemand is gelukkig met de huidige situatie”, aldus Dales. “We moeten niet langer steeds kleine stappen maken, zoals we nu doen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in de keten zijn stinkende best doet om de veehouderij te verbeteren. Maar het lukt niet zo. Hoewel we aan het blussen zijn, laait het vuur steeds elders weer op”, geeft Dales als beeldspraak.  Hij zegt dat er politiek lef voor nodig is om het radicaal anders te gaan doen.

“Het moment is nu”, volgens Dales.  Hij zegt veel directeuren van belangrijke spelers op de voedselmarkt te spreken zoals de CEO van Albert Heijn, Unilever, maar ook de voorzitter van ZLTO en de staatssecretaris van landbouw. Allemaal willen ze het anders. Dales merkt op dat ook maatschappelijke organisaties realistischer zijn gaan kijken. Kamerleden vragen Dales wel hoe hij deze omslag teweeg wil brengen. “Van mij part sluiten we de vertegenwoordigers van alle betrokkenen een week op met als doel dat ze met een plan komen zoals we het dan ook echt  gaan doen. Het moet niet vrijblijvend zijn. En het kan ook niet van één partij vandaan komen”, zegt Dales.
Ook bestuurder en melkveehouder Jan-Cees Vogelaar merkte bij de hoorzitting op dat er grote behoefte is aan een richting waar de veehouderij naar toe moet, die dan ook door iedereen wordt geaccepteerd en onderschreven. Het rapport van de Commissie Van Doorn heeft volgens Vogelaar te weinig aansluiting bij de boeren in het noorden van het land. “Dat is een zuidelijk rapport, daar hebben de noordelijke boeren geen boodschap aan. Vogelaar zei dat er gebrek is aan een collectief geheugen op het  gebied van veehouderijbeleid en dat het beleid te veel is gebaseerd op incidenten. “Wetgeving is te vaak achteraf en niet vooruitlopend op de toekomst.”

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ik lees: 'van mij part sluiten we betrokkenen een week op', pardon droom ik of komt dit echt uit de mond van deze dierenvriend........

 • ikkethuis

  Als het anders moet, kom dan met een reeel toepasbaar voorstel, maar roepen dat het anders moet kan een kleuter ook die in zijn broek heeft gepoept.

 • boerrick

  Niemand is gelukkig met het systeem, laat hem lekker voor zichzelf spreken.(het liefst ergens ver weg)

 • jordi 1455

  @zuperboer ik vertrouw die dierenvriend van de de dierenberscherming niet, de dierenbescherming zou het liefst de hele veehouderij om zeep willen helpen.

 • Paul Grefte

  Onder druk van internationale concurrentie zul je je dan af moeten sluiten van de rest van de wereld, met het Canadese quota systeem als voorbeeld. Maar ja, we wonen wel in Europa. Zolang daar geen verandering in komt zul je qua efficientie de rest van de wereld moeten volgen, anders verlies je het op kostprijs. Of we moeten qua voedselproductie afhankelijk willen zijn van andere landen......

 • schoenmakers1

  hoezo moet het anders en willen we allemaal anders, de batterijeieren die hier verboden zijn te produceren komen gewoon van buiten de eu hier binnen, doe daar dan eerst eens iets aan voordat je deze onzin begint te roepen, je wil alleen de veehouderij de nek omdraaien, niet goedschiks dan wel kwaadschiks

 • varkenshaasje

  net of terug naar ot en sien de voedselveiligheid vergroot, droom lekker verder
  de agenda van de linkse rakkers word steeds duidelijker stel eisen zo hoog dat ze vanzelf weggaan hoef je ook geen schade vergoedingen af te tikken.
  op naar een echte rechtse partij en niet van die linkse flikkers als de pvv en de vvd.

 • info275

  Iedereen vindt dat het anders moet in Nederland. Was er ook nog iemand op de hoorzitting die niet leed aan het not in my backyard syndroom en vond dat het misschien ook in de rest van Europa en nog liever wereldwijd dan anders moet? Alleen in Nederland de veehouderij veranderen is de veehouderij exporteren. In dat geval je kun je beter spreken van deporteren.

 • John Claessens

  Laten wij met zijn allen afspreken : stel als norm antibiotica vrije productie . Laat iedereen produceren op hun manier . Knoeiers die de sectoren in het slecht daglicht stellen verantwoordelijk stellen . Het hoeft allemaal niet zo moeilijk .

 • Mozes

  De meest bepalende factor is de markt en die vraagt niets anders dan fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs. De boer die hier het beste op inspeelt blijft boer anderen vallen af.
  Vanuit de samenleving wordt geëist dat wij duurzaam, diervriendelijk en zelfs nostalgisch/romantisch produceren. De afzetmarkt waar uiteindelijk het economisch bestaan vanaf hangt vraagt niets anders dan fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs. De boer zit hier klem tussen en kan niet vooruit of achteruit.

 • Mozes

  In feite is de veehouderij al jaren bezig te zoeken naar meer dierwelzijn, duurzaamheid, enz., maar steeds onder de voorwaarde dat de kostprijs niet hoger mag worden want de markt vraagt de laagst mogelijke prijs.
  Als de afzetmarkt een hogere prijs zou accepteren zou er op het gebied van dierwelzijn en duurzaamheid zoveel meer mogelijk zijn. Politiek en dierenbescherming willen het probleem oplossen aan de aanbodkant terwijl het probleem juist aan de vraagkant ligt. Zolang men aan de vraagkant het probleem niet oplost zal er geen werkelijke verandering komen. Als men aan de vraagkant het probleem wel weet op te lossen hoeft men aan de aanbodkant niets meer te sturen: in een markteconomie volgt het aanbod automatisch de vraag.

 • alco1

  Wat is nu de insteek van Dales. Hij weet ook wel dat hij totaal geen oplossing aandraagd, maar zal er wel trots op zijn dat ie weer het podium kreeg om net te doen dat er veel mis is.

 • Mozes

  Positief is in ieder geval dat hij niet impliciet of expliciet verwijst naar een kwade mentaliteit van de boer wat Wakkerdier, Varkens in Nood, de Partij voor de Dierenen, veel linkse politici en dieractivistische reageerders hier op de site wel doen.
  Hun motivatie was tot nu toe uitsluitend destructief.
  Als Dales werkelijk constructief wil zijn moet hij eerst het werkelijke probleem erkennen en dat is de vraagkant van de markt.

 • Mozes

  Je hebt wel gelijk @alco1, Dales benoemt alleen het probleem zonder oorzakelijke analyse en vooral zonder ook maar één oplossing te noemen.

 • Albert Hoekerswever

  bulk is voor de hulk. De macht (inkoopkracht) ligt nu bij enkele partijen in de keten. Niemand geeft zo'n positie vrijwillig op omdat iedereen bang is om z'n positie te verliezen. Dat is een denkfout. Buiten de gevestigde orde ontstaan allerlei nieuwe initiatieven die richtingaangevend kunnen zijn. Albert Heijn is de weg ook kwijt door Lidl aan te vallen. Lidl heeft duidelijk positie gekozen en volgt deze koers. Het zijn harde onderhandelaars, maar afspraak is wel afspraak. De sector heeft voorspelbare inkopers nodig, die niet steeds prijsoorlogen beginnen. Albert Heijn ondermijnt hiermee alleen zijn eigen positie en knijpt ondertussen leveranciers in de keten af. Dat is economisch niet duurzaam, voor niemand. AH denkt in bulk want in essentie zijn ze geen supermarkt meer, maar een logistiek bedrijf, dat alleen kan floreren dankzij een hoge omloopsnelheid. Alleen de communicatie is vriendelijk. Marketing is war, advertising is making friends. Deze oorlog kunnen ze niet winnen omdat ze teveel te verliezen hebben. En dat geldt voor veel bedrijven in de agrisector.

 • Mozes

  @Albert Hoekerswever, Albert Heijn is 360000 klanten kwijtgeraakt aan Lidl. Waarom zijn deze weggegaan? Omdat Lild meer diervriendelijke producten in het schap had liggen? Omdat Lild meer promotie deed voor zuivel van weide koeien? Omdat Lidl alleen bakkerijproducten verkoopt waar geen legbatterijeieren uit de Oekraïne voor gebruikt zijn?
  Nee, nee, nee, ze zijn alleen naar Lidl gegaan omdat deze goedkoper was. Natuurlijk vinden ook deze mensen dierwelzijn belangrijk. Daarom geven ze geld aan Wakkerdier en Varkens in Nood die hiermee schopcampagnes tegen de boer kunnen organiseren. Zo hebben ze toch een bijdrage geleverd aan meer dierwelzijn.

 • Albert Hoekerswever

  Lidl is tenminste helder in de communicatie. Lidl maakt een keuze en houdt daaraan vast. Dat er weinig wordt verdiend in bulkproductie heeft natuurlijk te maken met het scherpe inkoopbeleid van supermarkten, maar ook met de vrijheid/blijheid handelscultuur in Nederland. Voor een paar centen wordt van leverancier gewisseld. Tel uit je winst. Onze handelsgeest keert zich nu tegen ons. Als iedereen korting krijgt en geeft, wie verdient er dan nog geld? Dit systeem is niet duurzaam en niet houdbaar en gaat daarom op de helling. Dat noemen we een crisis, maar het is een transitie naar een ander systeem met andere businessmodellen en verdienmodellen, waarbij het collectieve belang veel centraler staat. Een kwestie van tijd. Binnen 2 jaar gaat dit gebeuren, maar niet met de bulkmarkt. De voorlopers zijn hier al mee begonnen, veilig buiten de gevestigde orde en zonder overbodigde tussenhandel in de keten.

 • zwbig

  meneer Albert heeft een paar mooie volzinnen neergezet maar er gaat binnen 2 jaar niets veranderen. Zolang 95% van het voedsel via de supermarkten naar de consument gaat zijn we aan hen overgeleverd en moeten we als zij door de prijzenoorlog onze marges nog verder uitknijpen de productie nog goedkoper en dus intensiever maken.

 • maasenwaler

  varkenshaasje, welke partijen zijn volgens jou rechts dan?

 • jan1

  De burger spreekt en de consument houdt de hand op de knip.

 • varkenshaasje

  maasenwater die zijn er helaas nog niet in nederland we hebben er wel een die doet alsof ze dat zijn om direct hierna hun kroonjuwelen uit te ruilen met de pvda en de pvv waait met alle winden mee als het maar stemmers op levert.
  ik zit niet te wachten op een partij die mensen discrimineert maar wel op een partij die echt liberaal rechts is.

 • Mozes

  @Albert Hoekerswever, ik weet niet in welk dromeland u leeft maar in deze wereld blijft de prijs alles bepalend. Pas als de overheid de laatste schakel in de keten (oa supermarkten) gaat verbieden om producten te verkopen die niet aan bepaalde welzijnseisen of duurzaamheidseisen voldoen komt er verandering.

 • Elevage

  Hij zegt dat ie veel spelers op de markt spreekt: tuurlijk doet ie dat, dan krijgt hij te horen wat de jaarlijkse bijdrage is om de boel afentoe weer eens flink op de kop te zetten, met als doel een verlaging van de prijzen.

  En nu zeggen dat het systeem niet houdbaar is....... wat wil ie dan?? Wij zijn een exporterende natie, en leveren superprodukten af, die links en rechts worden verklungeld door de tussenhandel/verwerkers.
  Dit is werkelijk een gat in de lucht schieten...... helaas wordt er weer aandacht besteed. Zonde van de tijd.
  Misschien kan de db meer tijd besteden aan varkens op 3 hoog in een flat, 15 honden in een rijtjes huis, of 24 katten zonder frisse lucht.......

 • trust

  van Doorn een zuidelijk Rapport???? dat ZLTO daarmee ingestemd heeft, heeft alles te maken met de ronduit beroerde situatie van VION.

 • koestal

  De export en de werkgelegenheid in deze sector is blijkbaar ineens niet belangrijk meer ,deze mensen hebben hogere idealen.Kijk maar in de Oostvaardersplassen !

 • trekker123

  Ja, het moet anders. En het wordt tijd dat er echt wat gaat gebeuren. Handen uit de mouwen en geen halve maatregelen. Zoals het ook weer tijd is voor een echte regering met een visie en een echte politieke leider aan de top. Bla bla bla. Hoezoe iedereen wil het anders? Een beetje ophouden met ouwehoeren en gewoon je werk doen. Met een beetje gezond verstand. Meer is er niet nodig.

 • j swennen

  De boer zit verkeerd we produceren te veel vlees . Overproduktie geeft
  lage prijzen

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.