Home

Nieuws 5 reacties

VVD: stikstofnormen brengen teelten in gevaar

Den Haag - Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) vreest dat de voorgenomen aanscherping van het mestbeleid ertoe zal leiden dat het niet meer mogelijk is om in Nederland aardappelen en suikerbieten te telen. Ook verschillende groenten zoals als prei, bloemkool, sla, peen en knolselderij komen mogelijk in gevaar, zegt zij in een reeks van schriftelijke vragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw).

De door het kabinet voorgestelde nieuwe stikstofnormen hebben veel los gemaakt in de sector. Akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers zijn bang dat de bodemvruchtbaarheid en daarmee de opbrengst hieronder zal leiden. Volgens Dijksma valt dat echter wel mee. Bovendien is aanscherping van het beleid nodig om van Brussel verlenging van de derogatie voor melkveehouders te verkrijgen.

Lodders wil nu dat Dijksma haarfijn uiteen zet wat de gevolgen van de nieuwe normen op zowel de korte als lange termijn voor de sector zijn. Ook vraagt zij de staatssecretaris meer rekening te houden met specifieke omstandigheden en met de Europese Commissie in overleg te treden over verschillende knelpunten in Nederland.

Onlangs debatteerde de Tweede Kamer nog met Dijksma over dit onderwerp. Toen bleek dat meer fracties zich zorgen maken over de nieuwe normen. Toch heeft een meerderheid van het parlement – de VVD incluis – de staatssecretaris groen licht gegeven om verlenging van de derogatie niet in gevaar te brengen. In december doet de Commissie hier een uitspraak over.

Laatste reacties

 • drientje

  Dit is nu de VVD, hard roeptoeteren, maar als het op stemmen aan komt, gewoon met de meerderheid mee stemmen. Nog niet zolang geleden was er ook al zo'n 'LandbouwVVD-er' die van alles buiten buiten de kamer riep, maar als het op stemmen aan kwam gewoon mee stemde

 • johannetje

  dit vraagt om burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze kunnen me zo langzamerhand de pot op met die normen. Ik volg mijn eigen kop. Ik moet mijn rekeningen betalen, dat doet Dijksma vast niet voor me.

 • johannetje

  Ik weiger in armoe te moeten boeren om de veehouderij de derogatie te gunnen.

 • joohoo

  4 jaar geleden gaf een lto medewerker al grif toe dat graanteelt op zandgrond omwille van de derogatie zou worden opgeofferd.En weer mogen de andere sectoren bloeden voor de melkveehouderij .Als ik maar 25 ton rvdm mag uitrijden en de melkveehouder met derogatie 80 ton per ha met het zelfde gewas.Alleen omdat ik geen 75 %grasland heb.

 • minasblunders1

  Joohoo, ik heb dit al eens vaker verteld: in Europa is afgesproken dat er een flink stuk landbouw in Nederland moet worden afgebroken ten gunste van de gebieden in Europa die nog tot ontwikkeling moeten komen. Dit houdt in dat de melkveehouderij hier moet blijven, met dien verstande dat het aantal bedrijven moet worden teruggebracht naar ongeveer 10.000. Varkens- en kippenbedrijven moeten ook weg; voor de eigen bevolking is het de bedoeling dat er op een aantal plaatsen in dit land bedrijven komen á la Grubbenvorst, met duizenden/miljoenen varkens en kippen, eigen slachterijen en mestverwerking. De akkerbouw mag nog blijven op een paar plaatsen (Flevoland bv) en dan liefst natuurlijk de duurdere teelten zoals pootaardappelen en bollen. De rest wordt door regelgeving en leugens kapotgemaakt. De contouren van dit beleid worden steeds duidelijker. Wie het nu nog niet gelooft of wil zien heeft een flinke plaat voor z'n kop. En de Z(LTO) werkt hier aan mee!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.