Home

Nieuws 4118 x bekeken 17 reacties

VVD: EU-landbouwsubsidies naar nul

Brussel - De VVD pleit voor een drastische verlaging van het EU-landbouwbudget, renationalisatie van het plattelandsontwikkelingsbeleid en een flexibeler Natura 2000. Dat blijkt uit het conceptprogramma van de liberalen voor de Europese parlementsverkiezingen van mei volgend jaar.

Volgens de VVD halen boeren hun inkomens in toenemende mate uit de markt, omdat de stijgende vraag naar voedsel leidt tot hogere prijzen. De inkomenstoeslagen kunnen daarom worden afgebouwd om uiteindelijk volledig te verdwijnen. Europese steun moet zich dan vooral concentreren op het innovatiever maken van de sector. Tegelijkertijd moet de verantwoordelijkheid voor het plattelandsbeleid worden teruggegeven aan nationale en regionale overheden.

Op het gebied van natuurbescherming ziet de VVD een grote taak weggelegd voor organisaties, bedrijven en burgers. Dan moeten wel de regels rondom Natura 2000 worden versoepeld, want die werken volgens de liberalen nu nog belemmerend. Het EU-natuurbeleid dient daarom meer ruimte te bieden voor maatwerk op lidstaatniveau. Ook is de partij voorstander van het afschaffen van de nitraatrichtlijn en het afzien van invoering van de bodemrichtlijn.

Anders dan bij veel andere fracties kent de VVD de komende maanden geen strijd om het lijsttrekkerschap. In april is al besloten dat Europarlementariër Hans van Baalen de kandidatenlijst zal aanvoeren. Hij pleit voor 'een sober Brussel' met minder ambtenaren en EU-commissarissen. De VVD-fractie in het Europees Parlement telt op dit moment drie zetels. De grootste Nederlandse partijen zijn het CDA en de PVV (beide vijf zetels).

Laatste reacties

 • jk.

  Het is maar goed dat ze maar 3 zetels hebben, de rest van europa haalt dan .ons. Geld wel op. Het moet toch opgemaakt worden in de eu .

 • j.verstraten1

  afschaffen van nitraatrichtlijn klinkt mij ook wel positief in de oren. Het is de vraag of dit dan serieus is of puur om stemmetjes te winnen. De KRW is nl. net zo erg.

 • geuze

  De agrarische sector blijkt, mede dankzij goed overheidsbeleid (in Nederland vooral in het verleden), uit in innovatie. Renationalisatie van Europees beleid is de achterdeur uit en achterover leunen om problemen op te lossen is geen sterke zet van een politieke partij.

 • vandenengel@encon.info

  Leuk die mooie lijstjes van de VVD, prima inhoud. Maar Rutte en consorten is zo onbetrouwbaar gebleken dat zo lang hij in de politiek zit er toch niet gedacht wordt dat ik mijn stem wel weer aan de VVD zal geven. Dan maar op een partij die op wat minder punten actief is maar naleeft wat gezegd wordt. Rutte heeft dat zeker niet gedaan en hij heeft ook niet gecommuniceerd waarom niet.

 • swart260

  Elk land zal het hier mee eens zijn, tenminste als hun subsidie daardoor hoger wordt. Wat is Frankrijk zonder landbouwsubsidie?

 • Mels

  vandenengel,heb je je ook wel eens afgevraagd waarom dhr Rutte niets klaar kan maken?? Ik ben bang van niet. Wel eens van de PvdA gehoord?,dit is namelijk de partij waar hij gedwongen door de omstandigheden een coalitie moest aangaan,helaas wisten de meesten onder ons dat dat zou betekenen dat Diederikje,linkse proleet,dan aan de touwtjes zou trekken en niets is dus minder waar gebleken. Alleen hierdoor is het onmogelijk om VVD iedeeen er door te krijgen want als het de PvdA niet aanstaat is een simpele,moet ik de stekker uit dit kabinet trekken ,van Diederik voldoende om weer naar de stembus te moeten. En dat zou de geloofwaardigheid van de VVD niet ten goede komen daar Rutte hier de schuld dan van zal krijgen in de domme linkse media in dit apenland,ook moet hij dan,als de VVD weer de grootste word met andere partijen in zee die zo mogelijk de boel er nog beroerder op maken omdat ie dan de schuld krijgt van de iedeeen van bv:Geert Wilders. Hij had geen andere keus en heeft het geprobeerd,waarschijnlijk tot zijn spijt.
  Ik ben hier Europees gezien direct voor als dat dan ook maar geld voor landen als Frankrijk e.d. die enorme bedragen richting platteland schuiven en wat dacht je van landen als Polen,veel EU geld bedoeld voor plattelands ontwikkeling beland bij de wegenbouwers en in andere niet agrogerelateerde zakken.

 • anton1937

  De Nederlandse gezinsbedrijf en de kleine boer moet volgens de VVD verdwijnen. De Duitsers en de Fransen zijn slimmer, hun wijn-bergboeren blijven overeind daar zorgen hun mensen wel voor.De VVD lijsttrekkerVan Baalen(ex militair) wil alleen veel meer geld voor defensie.De VVD naar 2 zetels dat is de beste oplossing.Ook de PVV is geen club voor de boeren.

 • Miriamnu

  Ach 27 miljoen subsidie alleen al voor promotie van vlees? Het kan wel wat minder hoor. Liefst niets

 • Mels

  Anton1937,is dat eerlijk?? Als je daar in de bergen niet winstgevend kan druiven telen oid dan zal het vanzelf weer natuur worden want die boer stopt ermee,2 vliegen in een klap,over heel de EU zal er op onrendabele plekken landbouw verdwijnen en de kosten van de EU zijn ook ineens een enorme stap lager. O heerlijk hebben de burgers weer meer in hun knip om uit te geven aan onze met zorg geteelde kwaliteitsproducten.

 • info36

  Ik hoop dat de VVD naar 0 gaat! Wat een bankierspartij. Die hebben ze wel een berg subsidie gegeven om ze te redden van hun eigen wanbeleid. Is dat niet meten met 2 maten? De VVD is absoluut geen landbouwpartij, maar de partij van de grote jongens.

 • agri2

  Goed idee, de landbouwsubsidies naar nul, als ze er een goed markt- en prijsbeleid tegenover zetten met redelijke prijzen voor producent en consument, maar dat zullen ze wel vergeten.

 • Heijdravleesvee

  Goed idee, de landbouwsubsidies naar nul, en dan de grenzen dicht voor alle producten die niet geproduceerd zijn onder de zelfde voorwaarden als hier.

 • farmer135

  dan stel ik voor dat vvd ers meer voor hun voedsel gaan betalen....

 • Pe

  Dat gaat dan wel gebeuren hoor Paul.gdl Als we het niet voor een bepaalde prijs kunnen maken (geen cent aan verdienen), daalt na enige tijd vanzelf het aanbod!!
  Hoop maar dat ze de subsidies afschaffen. Dat beetje toeslagrechten wat wij hier vangen in verhouding tot andere EU landen met bedrijven van honderden hectares

 • broerelex

  Ik moet toch even reageren op het rechtse geraaskal van een zekere @Mels. Zijn hele geklets is gebaseerd op vooronderstellingen. Waaruit moet blijken dat zijn Mark Rutte nergens iets aan kan doen. Nu is dat al een blijk van politiek onbenul. Maar het is nog veel erger met de VVD. Al in de tijd van Wiegel (1977) is het De VVD geweest die de staatsschulden tot grote hoogte deed oplopen. Den Uyl 38,1%. Na 12 jaar VVD en CDA opgelopen naar 75.6%. En Rutte maar kletsen over 'gezonde' overheidsfinancien. Maar nog steeds met dezelfde rechtse instelling: Hebzucht is goed (bankencrisis), concureren tot de ander kapot gaat (vrije markt) en zakken vullen. Het rijtje VVD'ers die niet-integer zijn wordt alsmaar groter.
  Ik zou je willen adviseren @Mels om eens een andere krant te gaan lezen. Of kijk donderdagavond naar Canvas: Inside Job. Om te zien waar rechts beleid, waar jij zo hoog over opgeeft en waar de VVD voor staat, toe leidt. Namelijk een enorme crisis. Ook voor de boerenstand.

 • koestal

  laat ze in het Europarlement ook maar eens bezuinigen op al die overdreven declaraties

 • Denken en doen

  Interessant dat iedereen hier op de inhoud ingaat. Daar gaat het helemaal niet om ! We zullen de komende maanden zien dat alle politieke partijen om het hardst om minder Europa gaan roepen. Dat hoort de slecht geïnformeerde maar boze Nederlandse kiezer namelijk graag en kost niets, dus hoera, dat levert stemmen op. De Europese begroting is de komende 7 jaar niet aan de orde, dus dat is gemakkelijk scoren. Dat Nederland steeds meer internationaal respect en daarmee positie kwijtraakt door dit gedrag is jammer dan. Grote schade voor onze handelspositie dreigt. Schandalig. Intussen dalen de prijzen in de supermarkten, boeren hebben het steeds moeilijker en productschappen worden opgeheven. Laat de partijen eens met oplossingen komen ipv met klaagzang.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.