Home

Nieuws 594 x bekeken

Uralkali weigert terugkeer naar kalikartel

Moskou – Uralkali is ondanks het opsluiten van haar topman niet van plan te onderhandelen over een terugkeer naar een kalikartel met het Wit-Russische Belaruskali.

Dat heeft waarnemend topman Viktor Belyakov volgens persbureau Interfax gezegd in reactie op aanhoudende geruchten over politieke druk vanuit Rusland en Wit-Rusland op het Russische bedrijf. Het Kremlin dreigt Wit-Rusland met een olieboycot en restricties op de zuivelexport.
Uralkali is de grootste producent van de meststof kali wereldwijd. Haar topman Vladislav Baumgertner werd onlangs in Wit-Rusland gevangengenomen nadat gesprekken over een terugkeer naar het kalikartel met Belaruskali op niets waren uitgelopen. Belyakov zei ook dat de strategie gericht op het overspoelen van de markt met goedkope kali gehandhaafd blijft, al is de eerder afgegeven prijsverwachting van 300 dollar per ton (tegen 400 dollar nu) vooralsnog niet uitgekomen. Uralkali alleen is in staat de kunstmestmarkt op zijn kop te zetten.
Het Kremlin eiste al eerder de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Baumgertner maar dreigt nu openlijk met het dichtdraaien van de oliekraan en het beperken van de import van zuivelproducten uit Wit-Rusland. Naast kali is zuivel voor Wit-Rusland een bijzonder belangrijke exportcategorie. De Wit-Russische president Alexander Lukashenko, soms de laatste dictator van Europa genoemd, heeft volgens The Moscow Times gezegd dat “vroeg of laat de Russen naar ons komen om de status quo te herstellen.”
In de Russische media wordt ook geschreven dat een schatrijke aandeelhouder, Suleiman Kerimov, zijn aandeel van bijna 22 procent in de onderneming wil verkopen. De Wit-Russische openbaar aanklager heeft naast Baumgertner ook Kerimov aangeklaagd voor machtsmisbruik en het destabiliseren van de Wit-Russische economie. Onder de geïnteresseerde kopers van het belang, dat vele honderden miljoenen waard is, zijn olietycoons en bankiers.

Of registreer je om te kunnen reageren.