Home

Nieuws

Topman Uralkali blijft in hechtenis

Minsk – Vladislav Baumgertner, de topman van ‘s werelds grootste kaliproducent Uralkali, blijft vooralsnog in Wit-Rusland in hechtenis.

De openbaar aanklager heeft volgens een rechtbank in Minsk voldoende aanleiding Baumgartner te verdenken van machtsmisbruik. Het Kremlin reageert woedend op het besluit en de minister van buitenlandse zaken, Sergei Lavrov, eist volgens Russische media de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Baumgertner.
De bestuursvoorzitter werd op 26 augustus op de luchthaven van Minsk opgepakt. Eerder op dezelfde dag sprak hij met de premier van Wit-Rusland, Mikhail Miasnikovitsj. Ook enkele andere topmannen van Uralkali waaronder eigenaar Suleiman Kerimov zijn in staat van beschuldiging gesteld. Wit-Rusland wordt door ngo's als Amnesty International vaak de laatste dictatuur van Europa genoemd omdat van politieke vrijheid en een vrije pers nauwelijks sprake is.
De gevangenneming van Baumgartner is een opvallende wending in een politiek spel over de afzet van kali, een meststof die planten onder meer beter bestand maakt tegen ziekten en veranderende weersomstandigheden. Uralkali was tot voor kort in een joint venture voor de export verbonden met het Wit-Russische staatsbedrijf Belaruskali. De joint venture was goed voor circa 40 procent van wereldwijde exporten.
Baumgertner nam deze stap naar eigen zeggen omdat Wit-Rusland het alleenrecht van de joint venture BPC kali uit Wit-Rusland te exporteren, had ingetrokken. Baumgertner zei bovendien een prijzenoorlog te willen ontketenen door de productie te maximaliseren. Sindsdien zijn de beurswaarden van belangrijke concurrenten als PotashCorp, Mosaic en K+S ingestort.  Wit-Rusland sprak eerder van mogelijk tot 1 miljard dollar schade aan zijn economie. De export van kali zou goed zijn voor 7 procent van haar exportrevenuen. 
Van oudsher wordt de markt gedomineerd door enkele kartels waarvan BPC en het Noord-Amerikaanse Canpotex de belangrijksten zijn. Het opbreken van één van de twee grote kartels leidt volgens analisten van onder meer Rabobank en concurrenten mogelijk tot forse prijsdalingen en een definitieve structuurverandering.

Of registreer je om te kunnen reageren.