Home

Nieuws 16 reacties

Thieme wil strengere regels brandveiligheid stallen

Den Haag - Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil de veiligheid voor vee in stallen verbeteren. Thieme vindt dat veehouders verplicht moeten worden om brand- en rookmelders te hebben in de stallen en dat de nieuwe eisen voor brandveiligheid in het bouwbesluit 2012 ook gelden voor bestaande stallen en niet alleen voor nieuw- of verbouw. Daarnaast wil Thieme dat de controle bij veebedrijven op het naleven van brandveiligheidsmaatregelen wordt verbeterd.

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst ontraadt de moties van Thieme. Hij vindt ombouw van bestaande stallen een  te zware druk voor de sector. Hij geeft erbij aan dat er ook een bewustwordingscampagne is waarbij boeren worden gewezen op de brandveiligheid van stallen.

VVD-Kamerlid  Barbara Visser vraagt in een motie om aanvullende regels voor brandveiligheid van stallen in te trekken als blijkt dat de maatregelen geen effect hebben voor verbetering van de brandveiligheid. Ze ziet liever dat het beleid gericht is op gedragsverandering van veehouders, omdat dit mogelijk meer effect heeft. Volgens Visser zijn de nieuwe brandveiligheidsregels voor stallen strenger dan voor woningen.

Blok vindt ook dat wetgeving geëvalueerd moet worden en dat deze moet worden veranderd als blijkt dat de regelgeving niet effectief is. De Kamer stemt volgende week over de moties.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  Ik wordt moe van dat mens.

 • gjh

  wat een zeik wijf!!!!

 • bankivahoen

  Splinterpartijen hebben niets te willen , tijd dat hier de kiesdrempel gelijkgesteld word met Duitsland , heb je misschien kans dat de economie het net zo goed gaat doen als daar ! Mede dankzij zulke figuren zijn we gekke Henkie van Europa geworden !

 • Demeter Griend

  Ze ziet er zoals altijd lekker uit.
  Pientere meid is op haar en onze toekomst voorbereid.
  Ik zou wel eens een avond met haar willen stappen.

 • groot boerdam

  Met dat volk gaan we naar de kloten!!

 • Possien

  Als we als boeren tegenwoordig ook nog aan zulke onzin eisen moeten gaan voldoen, mogen we wel een melkprijs van 1 euro per liter ontvangen.

 • agratax2

  De boeren kunnen zich blijven afzetten tegen deze onzin. Of het helpt? Ik heb mijn twijfel, de crisis is nog niet erg genoeg, eerst moet het Westen van Nederland echt in de problemen zitten eerder zal Den Haag niet wakker worden. De Grachten gordel ziet liever alle boeren vertrekken en kan dan het land gebuiken voor natuur en lieflijke landbouw als landschapsaankleding. Deze regenten sterven liever in schoonheid, dan dat ze leven in een economisch duurzame wereld.

 • abtje

  En toch kan de politiek heel simpel al jaren lang een hoop brand-ellende voorkomen, en blijft alweer in gebreke...
  Verbied visolie als weekmaker in electrische kabels.
  Heel simpel, en ratten en muizen eten de bedrading niet meer kaal, geen blootliggende bedrading met gevolg kortsluiting en vaak brand.

 • Romeijn

  Wat zou er gebeuren als de verzekeringsmaatschappijen de premies in situaties met beter beveiligde stallen verlagen?

 • W Geverink

  @Romeijn. Premies gaan alleen omlaag als je een hoger eigen risico neemt. Premies op beter beveiligde of brandveiliger stallen gaan hooguit minder snel omhoog dan de premie op slechter beveiligde en brandbaardere gebouwen.

 • Romeijn

  W Geverink, dat is geen antwoord op mijn positief geformuleerde vraag.

 • W Geverink

  Hoeveel duidelijker wil je het hebben?

 • Romeijn

  Wat zou er gebeuren als de verzekeringsmaatschappijen hierin hun verantwoordelijkheid nemen?
  Dat zou kunnen door premiedifferentiatie in relatie tot de mate van brandpreventie en brandbestrijding die in veestallen wordt toegepast. Uiteindelijk zullen ze meer moeten uitbetalen naarmate meer vee omkomt.

 • janmoed

  Geef dat mens een brand blussser dan kan ze haar eigen Brand blussen .Jan Moed

 • janmoed

  Ieder dier loopt straks met een brand blusser en een sleutel van de uit gang Jan Moed dat wijf spoort niet.¤¤
  ¿ • janmoed

  Ze zal vaker huis bezoek moeten hebben

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.