Home

Nieuws 1646 x bekeken 17 reacties

Symbolische verbranding plan Hedwigepolder

Hulst - Tegenstanders van de ontpoldering van de Hedwigepolder in Oost-Zeeuws-Vlaanderen geven de strijd niet op. Het comité Red onze Polders gaat dinsdag op de Markt in Hulst het rijksinpassingsplan voor het onder water zetten van de polder op symbolische wijze verbranden.

 

Dat gebeurt om 16.00 uur. Op dat tijdstip begint op het stadhuis van de gemeente Hulst, waarvan de Hedwigepolder deel uitmaakt, een inloopbijeenkomst. Daar worden de plannen en de procedures voor het ontpolderen toegelicht.
"De afgelopen tijd hebben we van honderden mensen te horen gekregen dat ze ons steunen", zegt woordvoerster Magda de Feijter van Red onze Polders."We reken dus op een grote opkomst."
De actievoerders hebben opgeroepen met tractoren naar Hulst te rijden en spandoeken te plaatsen met daarop de tekst 'geen gif in de Hedwige door ontpolderen'. Het actiecomité vreest dat de Hedwigepolder vol komt te liggen met vervuild slib als het eenmaal onder water is gezet. Verder vindt Red onze Polders dat er al genoeg landbouwgrond verloren is gegaan. "De SGP noemde onlangs nog een ander belangrijk argument tegen ontpoldering", zegt De Feijter. "Uit onderzoek is gebleken dat als de polder onder water staat, deze weer snel zal dichtslibben."
In december nam het kabinet het besluit de Hedwigepolder onder water te zetten, na jarenlang gesteggel over het ontpolderen. Het ontwerprijksinpassingsplan daarvoor ligt tot eind september ter inzage.
Vogelbescherming Nederland stelt dat met het rijksinpassingsplan het broodnodige natuurherstel voor de Scheldedelta een stap dichterbij is gekomen. Ze meldt op haar website dat de Westerschelde van groot belang is voor honderdduizenden vogels. Door verdiepingen van de vaargeul en talloze inpolderingen is de kwaliteit van het gebied echter ernstig in kwaliteit achteruitgegaan. "Er is steeds minder voedsel voor de enorme aantallen vogels die er broeden of voedsel zoeken tijdens de trekperiode. Voor natuurherstel is het noodzakelijk dat er snel meer ruimte komt", aldus de Vogelbescherming.

Laatste reacties

 • jaapjo

  Jaaaa....goed luisteren naar de vogelbescherming,die brengen een hoop geld in het laatje van BV nederland

 • koestal

  straks weer ruimte voor de vissen ,de zee wordt al te klein voor de politici

 • Johnnie

  Kapitaalvernietiging.. en dat in een financiele crisis met gigantische grondprijzen.. Er is in het verleden veel geld in dit project gepompt, en nu willen ze de landbouwgrond verdrinken.?
  Stelletje dwazen..

 • Mels

  Ik heb nooit begrepen wat er nou aan de natuur veranderd voor de vogels als je een water dieper maakt. Moeten we nu ook maar stoppen met poldersloten e.d. baggeren? Of elke keer een stukje polder teruggeven? Voor mij blijft het beste argument dat de Belgen meenden dat er uitgediept moest worden en Nederland moet daar een polder voor opofferen en dat ook nog es zonder er zelf wijzer van te worden. De uitdieping zorgt er juist voor dat Antwerpen sterker staat in de concurrentie met Rotterdam.2 maal negatief....

 • schoenmakers1

  als de zogenaamde vogelbeschermers zichzelf serieus zouden nemen zouden ze erop aandringen dat ergens diep water ingepolderd moet worden omdat er in de hedwigepolder vogels leven, dat verlies moet gecompenseerd worden, of is het alleen begonnen om de landbouw een hak te zetten?

 • w v gemert

  Wil verzet tegen het onder water zetten van de polder graag ondersteunen.

 • AD AKKERMANS

  Zet Den Haag maar onder water ,dat is beter voor de natuur

 • alco1

  @Mels. Precies de spijker op z'n kop.

 • Freddie

  Ben er eens gaan rondtoeren met de motor. Niet te geloven dat dit gaat verdwijnen.

 • ed12345

  De meeste Belgen weten niet dat de eigenaar van de Hedwigpolder een Belg is die er helemaal niets voor voelt om zijn polder te zien verdwijnen
  Mels we gaan toch niet terug naar 1700 de westerschelde dicht om geen concurentie te hebben Er is ruimte genoeg voor Antwerpen en Rotterdam
  Belgie heeft het centrumkanaal en de Maas aangepast op 1200 tons binnenschepen om de scheepvaart te bevorderen t.o.v wegvervoer net als Nederland en voor dat ik het vergeet als jij ooit een trekkertje wil verschepen wat niet in een containertje past zal je toch naar belgie moeten EEn groot Europa heeft nu eenmaal meerdere moderne zeehavens nodig Belgie is al sinds waarschijnlijk honderd jaar open voor vestigingen van nederlandse bedrijven andesrom zien we dat minder graag Typisch nederlands maar niet juist

 • Mels

  Dat is mij uiteraard bekend ed. Ik wist dat van die belg. Ook is hij lid van de familie wiens bedrijf de haven daar uit mag baggeren. Heet zuks niet ruilhandel of koehandel. Achter de schermen wordt hier vermoedelijk een mooie deal gemaakt.

 • ed12345

  Mels zulke familie leden hebben doet nooit geen kwaad .dat is overal ter wereld Maar mijn punt dat is dat we de zon in het water moeten kunnen zien schijnen Iets wat ons NLers nog wel eens zwaar valt maar wel van anderen verlangen wanneer wij ons daar vestigen

 • kauter

  Jammer is dat de echte reden voor het onderwater zetten nooit wordt belicht.
  De werkelijke reden is dat men bergruimte nodig heeft om het (door verdiepen) sneller stromende water niet in antwerpen over de kaaien te laten lopen. De politiek heeft echter de groenen voor hun kar gespannen om over die boeg de Hedwige onder water te zetten.
  Voor ons Zeeuwen onvoorstelbaar zeker als je weet onder welke omstandigheden de mensen de polder hebben droog gelegd.
  Ze woonden en sliepen met het hele gezin het hele jaar door in strooien hutjes en werkten op hun klompen met houten kruiwagens over (in het gunstigste geval) planken of over plaggen.

 • ed_erpel

  Wat is de volgende stap? Flevoland weer vol water? Of misschien de Haarlemmermeer....Ik zeg Den Haag of anders Amsterdam.....
  En dan A.U.B wel tot aan de rand toe volzetten.....

 • PIETER123

  Regeren is vooruit zien.Politiek van het compromis is luisteren naar de stem die die het meeste geld in de propaganda uitgeeft.Stel eens dat kunstmest onbetaalbaar wordt door de dure olie.Dan is kringloopboeren een must en dan heb juist deze mooie vette klei grond nodig.Dan is jong ontgonnen zandgrond erg onhandig.

 • trijnie

  Het is niet te verteren om land onder water te zetten. Goede landbouw grond. Ook in groningen moest het zo nodig en zie wat ervan gekomen is, van het plan is weinig terecht gekomen.

 • jk.

  @trijnie. Jij bedoeld de blauwe stad zekers. Er is alleen een verschil met de hedwigepolder en de blauwe stad. Bij de hedwigepolder is het economisch belang wat groter als het toerisme in de blauwe stad. Welke westlander gaat nu op vakantie of gaat in de blauwe stad wonen ? Ik wil der dood nog niet liggen bij die stugge lui. Daar hebben ze niet over nagedacht, er is een bult europees geld verklooit. Ik hoop dat de mensen in de hedwigepolder hun gelijk krijgen en dat die goede grond niet onder water wordt gezet. Het is gewoon van de zotte. Laat die belgen hun waterberging maar ergens anders gaan maken, het is toch al een goor land, is vast nog wel een plek die ze onder water kunnen zetten.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.