Home

Nieuws

Suriname wordt weer suikerproducent

Paramaribo - Suriname gaat vanaf 2016 weer zijn eigen suiker produceren. Het bedrijf Staatsolie wil in het westen van het land grootschalig suiker en ethanol maken uit suikerriet.

Voor de productie wordt de komende tijd op een oppervlakte van 15.000 hectare suikerriet geplant. Ook bouwt Staatsolie een ethanol- en suikerfabriek, die ongeveer 40 miljoen liter van de biobrandstof ethanol kan produceren. Tegelijkertijd kan door deze fabriek ruim 42.000 ton bruine suiker gemaakt worden. Met een kwart van deze hoeveelheid voldoet het land aan zijn eigen suikerbehoefte, de rest is voor de export.

"Suriname wordt daarmee in één klap van een suikerimporterend land weer een suikerexporterend land", zei algemeen projectmanager Eddy Fränkel tijdens een informatiebijeenkomst. De suikerproductie in het land stopte in 1986, na het in verval raken van de suikerplantage Mariënburg.

De effecten van het ethanol- en suikerproject voor de Surinaamse economie zijn stevig. Zo ontstaan er rond de 600 arbeidsplaatsen en heeft het een impact van 100 miljoen dollar op de betalingsbalans. De totale investering voor het project is circa 300 miljoen dollar.

Het voorbereidende werk wordt voornamelijk gedaan door Surinaamse bedrijven. Volgens Fränkel gaat het daarbij om het plantklaar en bouwrijp maken van het terrein. De bouw van de fabriek wordt internationaal uitbesteed. Het suikerriet levert naast suiker en ethanol ook biomassa op. Daarmee gaat Staatsolie elektriciteit opwekken die gedeeltelijk aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. Het Surinaamse Alcoholbedrijf SAB heeft al interesse getoond voor het bijproduct melasse, voor zijn specifieke Surinaamse rum.

Of registreer je om te kunnen reageren.