Home

Nieuws 1510 x bekeken 4 reacties

Strafrechter vraagt bemiddeling voor boer

Zutphen – De Zutphense strafrechter wil dat via mediation de problemen tussen een veehouder enerzijds en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de gemeente Doetinchem anderzijds worden opgelost. Het is uitzonderlijk dat rechters mediation toepassen om problemen op gebied van dierwelzijn op te lossen.

De betrokken veehouder stond maandag voor de rechter in Zutphen. Hem wordt aangerekend dat zijn vee geen droge ligplekken hebben. De identificatie van dieren is niet op orde. Verder bleek bij een controle in 2010 dat zowel de woning als een schuur er niet verzorgd bijlagen en bovendien gevaar opleverden doordat de bedrading van de elektriciteit open lag, er gaten in het dak zaten en de dragers van de kapconstructie provisorisch was verankerd, waardoor een geringe kracht al tot inzakken zou kunnen leiden.

De veehouder heeft een lange staat van dienst als het gaat om dit soort zaken. De rechter meldde veroordelingen in 2002, 2006, 2007 en 2011. Afgelopen vrijdag was er opnieuw een controle uitgevoerd, waarbij bleek dat dieren niet goed geoormerkt waren, geen droge ligplekken hadden en niet over voldoende voer beschikten.

De veehouder ontkende maandag met kracht dat zijn dieren iets te kort zouden komen. "De feiten zijn in de rapporten van de NVWA schromelijk uit hun verband getrokken. Als je foto's maakt van een mesthoop, dan ziet dat er uit als een mesthoop: logisch toch?"

Hij erkende dat hij zijn geld beter kon besteden aan het op orde maken van het bedrijf, dan aan het betalen van boetes.

Om ervoor te zorgen dat het bedrijf op zijn minst voldoet aan de regels, moet een gesprek tussen de gemeente, de NVWA en de boer tot stand worden gebracht. De rechter zal bij zijn uiteindelijke beslissing rekeninghouden met de afspraken die via de mediation tot stand worden gebracht "Het is ook in uw belang dat het in de toekomst beter gaat", aldus Van Lookeren Campagne.

Officier van justitie Van der Werf noemt de beslissing van de rechter opmerkelijk: "Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Maar uiteindelijk is dit in ieders belang. Niemand wil de veehouder het bedrijf afnemen."

Laatste reacties

 • Mels

  Niemand wil het hem afnemen? Had dat na zoveel veroordelingen niet allang moeten gebeuren. Je krijgt het echt niet zomaar met de NVWA aan de stok,laat staan dat je veroordeeld wordt. Het lijkt mij dat je van eerdere boetes en bezoeken leert en de boel verbetert.

 • Zuperboer

  Dit straalt af op de hele sector, dit soort mensen is verdwaasd en moet tegen zichzelf beschermd worden, dat is ook de verantwoordelijkheid van een rechter........

 • Demeter Griend

  Laat hem als straf zelf eens een week lang s-nachts niet droog liggen.
  Dan wil ik wel eens kijken hoe zacht zijn huidje wordt.
  Daarna een paar nachtjes tussen de jongens in de bajes met zijn lekkere zachte huidje en hij is als was in hun handjes.

 • Limo is in

  @Mels, mee eens. Als ik dit zo lees dan is deze boer een koppig portret waar de sector totaal geen belang bij heeft. Wetgeving schiet hier kennelijk te kort, aangezien er in het verleden, zo te lezen, al veel opgetreden is. Dit heerschap kost de gemeenschap onnodig veel geld. Streep erdoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.