Home

Nieuws 539 x bekeken

Sterker pond bedreigt Britse agribusiness

Londen - De flinke stijging van de koers van het Britse pond ten opzichte van de dollar, maar vooral ook ten opzichte van de euro begint een bedreiging te vormen voor de agribusiness en uiteindelijk voor de boeren.

"Als het pond sterker wordt, dan wordt onze export van agrarische producten minder concurrerend en wordt de invoer goedkoper.’’

Dat stelt Anand Dossa, economisch adviseur bij de National Farmers Union. "Voor de Britse landbouw is de wisselkoers tussen de euro en het pond de meest belangrijke factor voor het totale boereninkomen. Als het pond sterk is, dan is de winstgevendheid op de boerderij zwak en als het pond zwakker is dan nemen de inkomsten weer toe.’’

Het Britse pond heeft aan het begin van deze week bijna een koers van €1,20 bereikt. Een maand of vier geleden was dat nog net €1,12. De koersstijging heeft te maken met het sterkere economische klimaat aan de overkant van de Noordzee, maar ook met recente opmerkingen van de nieuwe gouverneur van de Bank of England, Mark Carney. Die stelde dat het officiële rentepeil pas zal stijgen als de werkloosheid onder de 7 procent is gedaald. Volgens Carney zelf zal dat op z'n vroegst pas in 2017 het geval, maar mede door een recente daling van het aantal werklozen denken veel economen dat de rente mogelijk al in 2015 omhoog moet.

Er is echter één niet onbelangrijk lichtpuntje voor de Britse boeren. Zij ontvangen hun toeslagrechten uiteraard in ponden. Die worden echter wel vastgesteld in euro’s en vervolgens omgerekend, wat altijd gebeurt tegen de koers op 30 september. Wat dat deel van hun inkomen betreft, hebben de Britten dus een meevaller binnen gehaald. Die toeslagrechten zijn echter nog altijd minder dan vorig jaar, want toen was het pond op die 30e september nog meer waard dan nu.

Of registreer je om te kunnen reageren.