Home

Nieuws 2206 x bekeken 3 reacties

Sobere begroting leidt tot lastenverzwaringen boer

Den Haag – Boeren ontsnappen niet aan de grootscheepse bezuinigingsoperatie die het kabinet volgend jaar wil inzetten. Stimuleringsregelingen voor verduurzaming worden gekort, terwijl de dieselaccijns juist met meer dan 3 cent stijgt.

Dinsdag presenteerde het kabinet Rutte-II de rijksbegroting voor het komende jaar. Vooraf was al duidelijk dat er 6 miljard euro zou moeten worden bezuinigd om te voldoen aan de Brusselse begrotingseisen. Hoewel het landbouwdeel van de schatkist klein is, zijn minister Kamp en staatssecretaris Dijksma (beiden Economische Zaken) er toch in geslaagd een flink aantal posten te vinden waarop wordt gekort.

Meest in het oog springend is de afbouw van stimuleringsregelingen voor verduurzaming. Nadat afgelopen jaar al flink het mes is gezet in de subsidie voor luchtwassers, lijkt deze nu volledig te verdwijnen. Mogelijk wordt eind dit jaar besloten de regeling alsnog te openen, maar geld is daar niet voor gereserveerd. Onduidelijk is ook of de investeringsregeling voor duurzame stallen wordt voortgezet. Dijksma laat dat afhangen van de belangstelling dit jaar.

Ook het natuurbudget wordt ingekrompen. In het regeerakkoord is afgesproken jaarlijks 200 miljoen euro extra uit te trekken voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), maar dit bedrag wordt in 2014 en 2015 gehalveerd. Bronnen laten weten dat deze bezuiniging niets afdoet aan de ambities van Dijksma: zij wil hoe dan ook het nationale natuurnetwerk vergroten ten opzichte van de plannen van haar voorganger. Vandaag licht zij tijdens een persconferentie haar plannen toe.

Opvallend is verder de voorgenomen bezuiniging op de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Weliswaar krijgt de dienst er komend jaar een wat geld bij, maar daarna gaat het budget omlaag. Na een aantal schandalen is de afgelopen tijd in de samenleving veel rumoer ontstaan over de veiligheid en kwaliteit van voedsel. Een recent rapport laat bovendien zien dat het toezicht van de NVWA op de vleessector onvoldoende is.

Een lichtpuntje voor de sector is dat belangrijke vrijstellingen intact blijven. Het gaat dan om de landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting, het verlaagde energietarief voor de tuinbouw en de vrijstelling voor overdrachtsbelasting op cultuurgrond. Positief is mogelijk ook de aangekondigde verruiming van de schenkingsvrijstelling.

Laatste reacties

  • jk.

    Las ik een aantal dagen geleden toch op deze site dat de accijns niet verhoogd werden. Beloofd zelfs door onze politiek. Volgens mij wordt het tijd voor emigratie en de aaseters achter laten.

  • bieske

    als ze dan maar ook bezuinigen op mest-aanwending controle....

  • evanderpasch1

    ze kunnen nog wel 100 miljoen meer op natuur bezuinigen ipv de zorg

Of registreer je om te kunnen reageren.