Home

Nieuws 867 x bekeken 1 reactie

Slachterijen wachten tv-uitzending Zembla af

Zoetermeer - Slachterijen en vleesverwerkers willen niet meegaan in de reactiestroom op de onthulling van tv-programma Zembla dat zich vlees met poepbacteriën in de voedselketen zou bevinden. "Er zijn allerlei partijen die een aanleiding zien om er iets over te zeggen. Maar wij wachten op de feiten. De tv-uitzending zelf is pas donderdag", zegt een woordvoerder van Vlees.nl, dat de communicatie namens de sector regelt.

De zegsman moet toegeven dat incidenten nooit voor 100 procent kunnen worden uitgesloten. Maar volgens hem zijn er nog helemaal geen bewijzen dat er darminhoud van geslachte dieren op het vlees terechtkomt. "De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze week nog een rapport gepresenteerd. En daarin wordt met geen woord hierover gerept."

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) moet het toezicht op slachterijen niettemin worden verbeterd. Ook het bedrijfsleven heeft hierbij een verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld voor het behoud van een goede exportpositie, schreef de bewindsvrouw eerder deze week aan de Tweede Kamer.

"Wij willen graag meewerken", benadrukt de woordvoerder van Vlees.nl. Hij wijst erop dat de controles bij kleinere slachthuizen beter georganiseerd kunnen worden.

Binnen de vleessector maakt men zich wel zorgen over het economische plaatje van het toezicht. "De sector betaalt nu al 60 miljoen euro per jaar. Daarvoor mogen we toch wel verwachten dat de NVWA haar toezicht goed op orde heeft."

Eén reactie

  • w braakman

    de werkelijkheid, ook in detail willen bekend maken. hoe slachten en hoe precies zijn de aansluitende controles?
    ieders belang is om verstaanbare eenduidige duidelijkheid te willen geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.