Home

Nieuws 1296 x bekeken 4 reacties

Serviërs willen 1 tot 2 miljard dollar voor landbouw

Belgrado – Servië heeft de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder Dubai en Abu Dhabi, gevraagd om een lening van 2 tot 3 miljard dollar voor de ontwikkeling van de landbouw. Dat heeft vice-premier Aleksandar Vucic bekendgemaakt na overleg met de kroonprins van de Emiraten, Mohammed Bin-Zayed. Eerder dit jaar leenden de Emiraten al 400 miljoen euro aan Servië voor de ontwikkeling van de landbouw.

Servië onderhoudt goede relaties met de rijke Golfstaten, die zelf zeer beperkte mogelijkheden hebben hun voedselzekerheid veilig te stellen en daarom overzees investeren. Recent nam de luchtvaartmaatschappij Etihad Airlines uit Abu Dhabi een belang van 49 procent in de noodlijdende Servische maatschappij JAT Airways, waarbij vanuit de politiek wel sturend is opgetreden. Servië heeft het extra geld uit het Midden-Oosten nodig omdat het IMF leningen aan Servië heeft bevroren.
De Servische economie groeit naar verwachting dit jaar met 2,5 procent. Tegelijk gaat het land gebukt onder een betrekkelijk hoge schuld die nu 65 procent van het bruto nationaal product (BNP) bedraagt. Het begrotingstekort bedraagt 5 procent van het BNP en het land heeft de oud-topman Dominique Strauss-Kahn van het IMF ingehuurd om te adviseren over de herstructurering van de schuld en het terugdringen van de tekorten.

Laatste reacties

 • koestal

  Strauss-Kahn ,die naam heb ik vaker gehoord en gelezen

 • jordi 1455

  @Koestal dat was geen positief nieuws over strauss-kahn.

 • Mels

  Wat Strauss Kahn......
  Je ziel verkopen aan de duivel wordt wel eens gezegd.

 • agratax2

  Betalen ze Strauss Kahn met 'oliegeld' of zou natura in dit geval voor de oude man voldoende zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.