Home

Nieuws 3 reacties

Rol maatschappelijk draagvlak bij financiering

Den Haag - Maatschappelijk draagvlak voor een veebedrijf speelt voor de Rabobank een rol bij de afweging of ze een bedrijf willen financieren of niet. Dat zei Ruud Huirne, directeur Food en Agri van Rabobank Nederland tijdens een hoorzitting over intensieve veehouderij in de Tweede Kamer.

Bij de aanvraag voor een lening moeten veehouders een uitgebreid businessplan opstellen, waarna de bank de afweging maakt om wel of geen lening te verstrekken.  Maatschappelijk draagvlak speelt hierbij zeker een rol, legde Huirne uit. “We zijn voor een gezonde, vitale sector. Een lening verstrekken we vaak voor een langere periode. Met bedrijven die geen draagvlak hebben in de omgeving, krijgen we op de lange termijn een probleem”, zei Huirne.

In de praktijk is het al meermaals voorgekomen dat een financiering niet werd verleend vanwege gebrek aan maatschappelijk draagvlak door de omgeving. “Het is niet zo dat de veehouder een soort examen moet afleggen, maar we kijken tijdens het proces wel of er draagvlak is en indien nodig of het businessplan aangepast kan worden waardoor de omgeving wel kan instemmen met de ontwikkelingen." Huirne benadrukte dat dit niet alleen in het belang van de sector en de ondernemer is, maar ook in het belang van de bank. “Wij financieren dit met spaargeld van burgers”, gaf hij aan.

Tijdens de hoorzitting gaf varkenshouder Marijke Nooijen aan hoe lastig het is om draagvlak van de omgeving te krijgen. Ze legde het plan om varkens te gaan houden met uitloop voor de dieren voor aan de buurt. De buren reageerden: “Dat kunnen de mensen in de stad wel willen, maar die wonen hier niet”, gaf Nooijen typerend aan. Na veel uitgebreide moeizame overleggen is de buurt inmiddels wel akkoord met de nieuwe wijze van varkens houden van de familie Nooijen. “Ze zijn bezorgd of we wel een boterham kunnen verdienen nu we veel minder varkens houden”, gaf de varkenshouder aan.

Laatste reacties

  • jaapjo

    tenenkrommend!!!!!

  • bankivahoen

    Wie verstandig is emigreert en vraagt bij een wel betrokken bank een financiering , hier is geen toekomst meer voor boeren of het moet zijn dat je graag aan een leiband loopt. De rabo wil geen enkel risico meer lopen en doet met deze stelling net of ze maatschappelijk betrokken is ! Als ik jong was wist ik het wel!

  • hornblower

    Ik vraag mij af als de Rabobank personeel ontslaat of weer een bijkantoor sluit, of daar wel maatschappelijk draagvlak voor is. En mijn advies, leen zo min mogelijk bij een bank , en al helemaal niet voor luxe dingen. Ze mangelen je volledig uit. Eerder was het zo als je om 1 euro kwam om te lenen, vroegen ze met klem of je geen 3 wou hebben, het kon immer op het zelfde A 4 tje. Veel boeren zijn nu geen baas meer op 'eigen ' land. Zijn loonslaven van de banken geworden. Ik moet wel constateren dat als b.v de melkprijs es 'hoog' is men gelijk begint te beton storten voor een nieuwe stal. Ieder leent op zn eigen verantwoordelijkheid. Boeren doe lekker rustig aan, doen ze in de buurlanden ook. Mazzel !

Of registreer je om te kunnen reageren.