Home

Nieuws 10 reacties

'Residunormen zijn onveilig'

Amsterdam - De hoeveelheid residu van gewasbeschermingsmiddelen die achter mag blijven op groente en fruit, is in 9 procent van de gevallen te hoog. Dat zeggen Milieudefensie en Foodwatch.

De organisaties hebben de wettelijke residunormen getoetst op mogelijke gezondheidsrisico's. De organisaties vinden dat de huidige wetgeving geen rekening houdt met de dagelijkse praktijk waarbij meer gewasbeschermingsmiddelen tegelijk zouden worden gebruikt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt niet op als een product de gezondheidsnormen overschrijdt, maar toch onder de wettelijke norm blijft, zeggen de organisaties. Het rapport komt maandagavond aan de orde in het tv-programma Tros Radar.

Laatste reacties

 • abtje

  Meer dan 90 procent is dus goed. Maar nu is het dus de beurt van tros radar om te scoren? Als die overschrijdingen onze vegetariers en veganisten maar geen angst bezorgt, die hebben geen alternatieven...
  Hoe verder weg , des te meer residu leerden ze me vroeger al op school.
  In het buitenland zijn hun normen ook goed genoeg voor hier. Beweren ze.

 • ploumen1

  Gelden die normen ook voor inport? Nee.
  koop nooit iets geimporteerds want het voldoet niet aan de nederlandse teeldnormen wand die zijn het hoogste van de wereld
  Wat wordt geimporteerd hoeft maar aan de eisen van het land van herkomst te voldoen
  Hier de normen strenger maken goed spul exporteren en de rommel van het buitenland in de winkels verkopen

  Spuitmiddelen die van de ene dag op de andere worden verboden worden opgeladen en in het buitenland weer gebruikt Hoe zuidelijker hoe onveilig het voedse; wordt

 • piethermus1

  Tros radar is een programma gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg, echtgenote van Nico Koffeman, lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor de Partij voor de Dieren. Google een sop haar naam en de verbanden die ze gewoon heeft met diverse belangengroeperingen. Dat mag uiteraard. Ieder zo zijn of haar belangen. Zij de hare, wij de onze.

 • Mels

  Idd,Piet Hermus,programma`s als Zembla en Tros radar zijn zo`n beetje de uithangborden van(vooral)links anti veehouderij en agrarisch Nederland. Hertsenberg herself heeft ook geen schoon blazoen waar het om onzin verkondigen gaat. Ik begrijp ook niet wat die vent er mee moet want alleen al de stem zet mijn nekharen overeind.

 • agratax2

  Meis. hoe je ove deze [rogramma's mag denken, ze hebben wel een punt als het gaat over bestrijdingsmiddelen en hun residuen. Alle middelen worden ieder voor zich getest op risco's en gezondheids gevaren, maar nooit worden de coctails van middelen en residuen gestest. Door het eten van verschillende producten krijgen we een coctail binnen waarvan niemand de risico's kent.

 • trijnie

  Zo is dat, en met die sinaasappels ben ik helemaal niet blij want elke ochtend een vers glaasje jus, dat wil ik niet missen. Ondanks.......

 • Mels

  Agratax,dat is idd waar,maar,en dar zit de adder,de zogenaamde milieubewuste consument lat een appel met een schurft vlekje liggen en ga zo maar door.Als diezelfde consument zijn lat wat lager zou leggen(oorzaak de inkopers van de supermarkten)zou er misschien wel veel minder gebruikt kunnen worden. Ieder beoordeeld welk eender product van Appel tot gouden horloge eerstens op het uiterlijk,daarna op smaak of techniek en functie. Doordat er steeds maar weer geselecteerd moet worden op uiterlijk kom je uiteindelijk voor het feit dat dat uiterlijk niet meer als uitzondering gewaardeerd wordt.BV:wij kijken op van een mooie blonde verschijning tussen alle minder bedeelden. Loopt er ineens een hele kudde van deze verschijningen dan valt die ene minder bedeelde op. Zoiets stel ik me ook voor bij groenten en fruit.Hiermee zeg ik niet dat die minder bedeelden lelijk of niet leuk zijn maar het oog is eerst.

 • Romeijn

  Agratax1 raakt met zijn reactie #5 de kern van de zaak. Wordt al meer dan twintig jaar aangegeven door docenten Toxicologie. Toch zijn er mensen die liever werk en brandstof besparen door maar één keer spuiten met gemixte middelen.
  En Mels: het zal de consument een zorg zijn als er een vlekje heeft gezeten op de appels die gebruikt worden voor de appelsap en appelmoes uit de supermarkt. De inkoper van de verwerker is daar de beslisser.

 • agratax2

  Laten we wel zijn ' Wij zelf zijn schldig aan dit gebeuren' . Hebben we als boeren samen met de handel niet besloten om TOP kwaliteit te maken en te verkopen en de rest in de afvalbak te kieperen? Kwaliteit staat niet voor GEZOND of VEILIG maar voor MOOI dus alleen uiterlijke / zichtbare items telden. Zie hier dit is het resultaat. Wees eerlijk alles wat er gelikt uitziet gaat in de wandelgangen door voor 'goed / gezond / lekker, aantrekkelijk' etc.

 • trijnie

  Ik heb behoorlijk wat appelbomen. Allerlei soorten. Maar in de houtwal staan wilde soorten. Er is er eentje bij die altijd worm heeft, Maar dit is de allerlekkerste appel die je kunt eten, ik bedoel maar te zeggen: de smaak hangt niet af aan het uiterlijk.
  Maar als je appels wilt bewaren, moeten ze onbeschadigd zijn, dus ook geen schurft of stip oid.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.