Home

Nieuws 5342 x bekeken 12 reacties

Rechter: uitrijregels beter onderbouwen

Zutphen – Economisch politierechter Van Lookeren Campagne in Zutphen vindt dat de wetgever beter moet onderbouwen waarom bepaalde uitzonderingen worden gemaakt op het uitrijden van vaste mest op bevroren grond.

Vanwege het feit dat de regelgeving in de loop der jaren regelmatig is veranderd, werd maandag een veehouder uit Winterswijk schuldig verklaard, zonder oplegging van straf.

De veehouder had op 1 februari 2011 op bevroren grond vaste paardenmest uitgereden. Hij werd geverbaliseerd door een politieman, die hem aanrekende dat hij niet emissie-arm had uitgereden op bevroren grond. De veehouder was zich van geen kwaad bewust. Hij was in de stellige overtuiging dat hij vaste mest op bevroren grasland mocht uitrijden. En hij weigerde met de verbalisant te discussiëren over de vraag of hij de vaste mest emissie-arm had moeten aanwenden. "Toen de politieman begon over emissiearm uitrijden, ben ik er mee gestopt."

Dat de politieman de regels niet kende en de officier van justitie het ook moest nazoeken was voor de verdachte een teken aan de wand: "Ik ben maar een simpele boer, hoe moet ik het dan weten?", zei hij maandag tegen economisch politierechter Van Lookeren Campagne.

De rechter constateerde tijdens de zitting dat er in de loop van de tijd nogal wat veranderd is aan de regels. Het begon met een algemeen verbod voor het uitrijden van mest op bevroren grond in 1998. In het verbod werd in 2002 ook kunstmest meegenomen, terwijl er een uitzondering werd gemaakt voor vaste mest op grasland.

Vervolgens werd in 2005 andermaal een aanpassing gemaakt. Toen werd het uitrijden van vaste mest op grasland alleen nog toegestaan voor beheergronden. De overweging daarbij was dat de toepassing van vaste mest (op ander grasland dan in beheergebieden) toch zekere risico's zou kunnen opleveren voor het milieu. Op welke punten die risico's er waren, kon de rechter niet terugvinden. Hij gaf aan die onderbouwing wat dunnetjes te vinden. "Deze regelgeving is geen rustig bezit", zei Van Lookeren Campagne.

Laatste reacties

 • Mels

  Wijze rechter,nu maar hopen dat er een positieve aanpassing komt,kunnen we direct gaan werken aan al die andere onzinnige uitrijregels.

 • a.t.herwijnen

  Hoe wil je vaste mest emissie arm aanwenden op grasland???? Ook het uitrijden van vaste mest op bouwland moet emissie arm gebeuren Onderwerken). Alleen in de regelgeving staat dat dit in de volgende werkgang moet gebeuren. Dit kan dus ook de volgende dag volgens mij. Als het maar de eerst opvolgende werkgang is. Kortom onduidelijkheid genoeg om de hele regelgeving omtrent vaste mest.

 • Heintje

  Minder naar brussel luisteren en meer naar duitsland kijken!

 • drientje

  Dit is dus ook een rechter van de Nederlandse Staat. Deze kijkt kritisch naar de wetgeving. Ik heb het zelf meegemaakt dat tijdens de Minasperiode, we hebben een flinke bezinklaag in de putten en zodoende onmogelijk alle fosfaat konden afvoeren, de rechter alle begrip toonde in het proces-verbaal, maar wel simpelweg stelde: regelgeving is regelgeving. Je wordt hierdoor gewoon uitgedaagd om de bommen op het Catshuis te gooien. Gaaies is het.

 • boervriendelijk

  Maar eens breed laten uitmeten door de media, zodat het ook doorkomt bij burger en politiek!

 • gjh

  eindelijk dat er iemand de waarheid zegt iets voor zembla

 • schoenmakers1

  Zembla hecht niet zoveel waarde aan de waarheid

 • Elevage

  Ik stel voor dat we alle mest-regels vanaf 1998 schrappen, dat scheelt ook een hoop controle werkzaamheden (lees kosten besparing) en dan kan iedere boer gewoon aan de gang zoals dat ook al ver voor 1998 prima functioneerde!

 • Pe

  Volledig mee eens Elevage!! Het word echt tijd dat we ons collectief tegen dit wanbeleid gaan keren.
  We accepteren het niet langer en handelen er niet meer naar. Nou raken we de komende jaren weer 5 kg fosfaat kwijt.

 • daantje

  dat willen we ook wel elevage goed plan

 • koestal

  De zuiveringsinstallaties raken blijkbaar al hun fosfaat op een nette manier kwijt,daar kijkt nooit iemand naar om,wel is het fosfaatgehalte in de Zuid-Hollandse wateren erg hoog door de hoge bevolkingsconcentratie ,maar alleen boeren worden streng in de gaten gehouden ,de overheid heeft boter op z,n hoofd

 • melkveehouder .

  Een objectieve rechter lijkt me. Laat hem eens het navolgende beoordelen: Als grasland boer mogen we na 31 augustus geen drijfmest meer uitrijden. Reden?, het uitspoelen van mineralen c.q. stikstof naar het grondwater. Laat de beleidsmakers in dit kikkerland deze nuchter rechter eens uitleggen waarom diezelfde boeren verplicht worden na de oogst van snijmais een groenbemester c.q. gras in te zaaien om de uitspoeling van mineralen tegen te gaan c.q. te beperken. Lust u nog peultjes van dit (landbouwkundig) wanbeleid mevr. Dijksma?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.