Home

Nieuws 870 x bekeken

Rabobank pakt topstructuur aan

Utrecht - De Rabobank is aangeklaagd door de Amerikaanse toezichthouder voor fraude met de geldmarktrente. De boete bedraagt in potentie honderden miljoenen euro’s. De coöperatieve bank wil ondertussen volgens het Financieele Dagblad onder aansturing van president-commissaris Wout Dekker zijn topstructuur herzien.

De zaak is aangespannen door de National Credit Union Administration (NCUA) en betreft ook onder meer JPMorgan Chase, Credit Suisse en Barclays. Volgens de klacht leidde het gesjoemel met het zogeheten Libor-tarief tot het verlies aan inkomsten uit investeringen en bezittingen in handen van vijf coöperatieve banken die inmiddels failliet zijn. Rabobank is met afstand de grootste financier van de Nederlandse land- en tuinbouw.
Eerder kreeg de Londense bank Barclays vanwege fraude met de Libor een boete van 300 miljoen dollar in de VS en 59,5 miljoen Britse ponden in het Verenigd Koninkrijk. De Libor is de Londense variant op de Euribor, in de Eurozone vaak referentie bij leningen. Het tarief wordt gebaseerd op de rentes die banken zeggen elkaar te betalen voor onderlinge leningen, een systematiek die nu erg onder vuur ligt.
Dekker, voorheen topman van veevoerconcern Nutreco, streeft naar een andere taakverdeling en samenstelling in de top van de bank. Directe aanleiding is volgens de krant de opgelopen spanning tussen Rabobank en de toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank. Rabobank is een coöperatie en het hoofdkantoor zou er onvoldoende in zijn geslaagd om de lokale leden te laten voldoen aan nieuwe toezichteisen.
Dit jaar vertrokken twee leden van de zeskoppige raad van bestuur, terwijl topman Piet Moerland (64) volgend jaar met pensioen gaat. Intern bestaat al langer enige onrust, zowel binnen het hoofdkantoor als tussen hoofdkantoor en lokale banken. Moerland en financieel topman Bert Bruggink spraken dagenlang niet met elkaar nadat eerstgenoemde een bestuurder zonder overleg een lagere functie gaf.

Of registreer je om te kunnen reageren.