Home

Nieuws 2521 x bekeken 28 reacties

Rabobank gaat Afrikaanse boeren helpen

Rome - De wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gaat in drie Afrikaanse landen nauw samenwerken met de Rabobank. Daartoe is vrijdag op het hoofdkantoor van de FAO in Rome een afspraak ondertekend tussen de directeur-generaal van de FAO en de directeur van de RaboFoundation, Pierre van Hedel.

De Rabobank, die groot werd als boerenleenbank, gaat haar expertise inzetten in Ethiopië, Kenia en Tanzania. Daar zullen boerencoöperaties worden aangestuurd en lokale banken worden begeleid, zodat boeren makkelijker een lening kunnen krijgen en hun marktpositie kunnen versterken.

De Nederlandse vertegenwoordiger bij de FAO, ex-minister Gerda Verburg, is trots op de samenwerking die zij tot stand bracht: "De FAO heeft nog niet zo lang geleden besloten tot een nieuw beleid waarin ook ruimte is voor de privésector. De Rabobank heeft lange ervaring met het helpen van keuterboertjes, die door andere banken niet serieus werden genomen. In Afrika kunnen zowel de boeren als de lokale banken die ervaring goed gebruiken."

Verburg verwacht dat koningin Máxima tijdens haar veldbezoek in Afrika, over enkele maanden, de boerencoöperaties van de RaboFoundation en de FAO zal bezoeken. Overigens sluit de Rabobank niet uit dat ze in de toekomst aandelen gaat nemen in de Afrikaanse banken.

Laatste reacties

 • jj.lodders1

  Als dat maar goed gaat, heb mn twijfels.

 • bbuizer

  Mooi, nu alleen nog wat respect. Over 'keuterboertjes' praat je in dit verband niet. Tenzij je een onverbiddelijke bourgondiër bent misschien?

 • kuiken007

  de boeren in nederland late ze stkn!!!!!

 • Mels

  Het teveel aan rente wat de boeren in NL betalen verdwijnt daar naartoe. Mag een mens zelf uitmaken of en welk goed doel hij wenst te ondersteunen?

 • ter Keurs

  Helemaal mee eens kuiken007 en Mels . Om van te walgen!!

 • Aginve

  Daaraan verspillen ze geld?

 • aarthamstra1

  De Rabo en rood kapje ,Regiseur Gerda verburg die duizende hectare goede vruchtbare boerengrond ontnam van boeren voor natuur tuinen .Is nu ingehuurd om de wereld te redden van de honger dood. Nu maar hopen dat onze koningin er niet in trapt.

 • koestal

  ja ,nu nog veel Mac Donalds in Afrika neerzetten met hamburgers,dan is de honger daar ook voor goed verdwenen

 • l coumans

  ochja uiteindelijk zijn ze wel van de keuterboertjes rijk geworden, misschien ligt er daar een nieuwe kans. trouwens alles wat ver weg is lijkt beter

 • erwinvaneijk

  ze kunnen beter nederlandse boeren helpen

 • agratax2

  Als de Rabo in Afrika winst ziet, dan komt die winst op termijn zeker boven tafel. Wil je als Nederlandse boer hier van profiteren, dan moet je mee gaan en daarmee alle frustraties die Den Haag je bezorgen achter laten.

 • Philips

  Als de vos de passie spreekt, boer let op je kippen!

 • trijnie

  In navolging van de Triodosbank en de ASN bank .
  Goede zaak, vrouwen hebben daar vaak een klein bedrijfje, zijn er kostwinner. Zo leren de mensen daar voor zichzelf te zorgen en op de duur hoeven ze dan geen hulp, ontwikkelingsgeld, meer van elders.

 • Bison

  Die zwartjes in Afrika,..er is een reden dat ze zo arm zijn.
  De mannen zijn te lui om het ene poot voor het andere zetten en laten de vrouwen al het werk doen maar die lopen volgens mij ook in de kruip versnelling.(monkey see monkey do).
  Mijn vrouw werkt met twee van die ge-emigreerde afrikaanse 'vorige kleine zelfstandige vrouwelijke boeren' hier in de long term care, Opa van 95 loopt 5 x sneller op z'n kreupele benen. Het is te hopen dat ze in Afrika niet allemaal zo zijn want deze twee zijn niet vooruit te branden!

 • agratax2

  Bison. Wat jij vertelt geldt helaas voor veel meer aard bewoners en de kleur doet niet ter zake. Mijn ervaring is dat vooral het gele ras hard wil / werkt om in leven te blijven en vooruit te komen. Ook in Europa lopen miljoenen witten rond die net als jouw immigranten van Afrikaanse afkomst aanwezigheid premie verwachten aan het eind van de week en denken dat de geldgever daar niets extra's voor terug verwacht.
  Lees net uitspraak van Van der Most: 'Van handjes kun je praters maken, van praters maak je nooit handjes'. Typerend voor de moderne maatschappij.

 • aarthamstra1

  RABO heeft 80% van de Hollandese boeren reeds om zeep geholpen. Nu Afrika
  leeg plukken .DAT ID HET IDEE.

 • Mozes

  Het positieve van de nieuwe opzet samen met de Rabobank, in tegenstelling tot de traditionele ontwikkelingshulp, is de stimulering van eigen verantwoordelijkheid.

 • alco1

  Aart. Gemakshalve ook maar alle eigen tekortkomingen op het conto van de RABO gerekend?

 • aarthamstra1

  Nee, alco1. Rabo rekend hier keutelboertjes tot 15 %rente omdat ze als een groot risco worden gezien. En dan met een grote bek aan ontwikkelingshulp doen in Afrika.Dat is het idee. Rabo die in snel tempo alle lokale Rabo's mond dood maakt saneert Dat is het idee. Die volop inversteert in de wereld en in Holland de MIDDENSTAND en BURGER laat barsten .Dat is het idee.

 • Mozes

  aarthamstra1, al twee en een half jaar kom ik u tegen op het forum. Nog steeds weet ik niets van uw achtergrond. Bent u boer of boer geweest? Wat is uw beroep op dit moment en vroeger? Hebt u ooit plannen gehad voor een eigen bedrijf? Zijn deze plannen stuk gelopen bij de bank?

 • BoB de Bakker

  Wat moet de doelstelling zijn een Ned. cooperatieve bank? Idem dito voor een coop. voerproducent en coop. melkverwerker. Ik begrijp niet wat ze steeds in het buitenland lopen te pionieren.

 • LUCTOR

  #15 De praters slaan hun vleugels uit nu is Africa aan de beurt de handjes laten ze achter in het bijna verwoeste landschap.
  #13 Hoe lang slaan we nu al geen waterputten en met wat voor resultaat?

 • Gerjo-Kompier1

  Wie zegt en controleert dat de financieringen bestemd zijn voor de kleine Afrikaanse boeren?
  Grote kans dat het geld gaat naar blanke grootgrondbezitters, die met behulp van goedkope lokale arbeid de productie gaan opvoeren om de westerse veilingen nog meer te overvoeren met bloemen en bespoten groenten!

 • aarthamstra1

  MOZES , Heb samen met U boerenbedrog organisatie in de fouragehandel gezeten ,Daar wilde zij mij leren boeren uit te melken. Dat macht belangrijker is voor ze, dan wat ook heb ik er ervaren. Heb geleverd in Veghel waar ze alles mengde, waar ze onder tussen in de branche zo fel op tegen reageerde, Heb zieke Kadavers voor ze gereden en gelost in Duitsland en als retour vrachten graan voor u (schone) fabrieken .Dat heb ik zo al gedaan. En JIJ MOZES ??????????

 • Arjan Dijkman

  Hier krimpen en daar uitbreiden?? Lagere inkomens he

 • hondwafwaf

  Ik snap de Rabo wel, als je een beetje vooruit kijkt zal de agrarische sector in Nederland (laten we het bescheiden houden) niet enorm meer groeien.. dus moet je je grenzen verleggen naar een markt waar nog kansen liggen en nog groei doorgemaakt gaat worden. Als wij het niet doen gaan de Chinezen wel met dat continent aan de haal (of hebben ze al gedaan) om hun toekomst zeker te stellen..

 • Broer

  Weinig serieuze reacties , op die van Mozes na.
  Op de ledenraadsvergadering van de Rabobank Heerenveen-ZuidOost Friesland is Rabo-Foundation aan de orde geweest en is daar uitgelegd als goed doen in het arme buitenland en daar een deel van onze winst voor bestemmen, zonder daar een tegenprestatie voor te verlangen (dit in tegenstelling tot sponsering). Ik heb dat opgevat als dat wij als Rabobank blijkbaar een maatschappelijke tegenprestatie (verantwoording) moeten afleggen voor het simpele feit dat we nu eenmaal een bank zijn. Dat werd ook niet weersproken. Dat ging mij te ver. Als Rabobank hebben we niets fout gedaan, doen niets illegaals, zijn maatschappelijk niet ongewenst en doen dingen die mensen (leden) van ons verwachten. Ik heb tegengestemd.
  Als ik echter bovenstaand artikel lees komt een positiever beeld naar voren.
  Met elkaar helpen om daar op termijn zelf ook van te profiteren hoeft niets mis mee te zijn. Toch een beetje sponsering.
  Broer Roorda, Grou.

 • Bison

  Broer,..wat een bank betreft ..wet en moraal zijn 2 verschillende dingen en een bank kijkt alleen naar de wet,....en gebruiken moraal alleen als het in hun straatje past ;)

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.